Chilifrukterna varierar stort både till färg och form.
Färgen på chili kan vara blekvit, gul, ljusgrön, mörkgrön, orange, röd, mörkröd, brunröd och blåsvart. Under mognadsprocessen skiftar de flesta från grönt till rött, köttet blir saftigare och hettan mildras, men detta gäller inte alla.
Form: Chili kan delas in till form i sex huvudgrupper. Däremellan finns många formvarianter och formen på bären inom sorten kan också variera. Nedan ungefärlig storlek i svenska butiker för färska chili utan skaft.
- Stora, bulliga (~8x10 cm) till exempel en normalstor paprika.
- Stora droppformade ~5x20 cm) till exempel Joe e parker pepper.
- Halvstora droppformade (~2x6 cm) till exempel jalapeno.
- Långsmala droppformade (~1,5x12 cm) till exempel cayennepeppar.
- Små, droppformade (~1x4 cm) till exempel piri piri.
- Små, runda (2-4 cm) till exempel cherry och habanero.
Därutöver förekommer chili med mer märkliga former, knölig (frigitelli), uppochnervänd blåklocka fast grön (Bishop´s Crown), och penisliknande (Peter Pepper).
Läs mer > Om chilifrukter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06