Sultanarussin

Fotograf/bild: Nuts&Snacks

Sultanarussin

(1. sultanrussin = gula sultanarussen 2. smyrnarussin = svarta sultanarussin)

Latin: Vitis vinifera var. apyrena. Turkey = Izmir üzümü, Greece = smyrna, Iran, Irak, Israel, Palestine, Afganistan, Pakistan, India = Kishmish

Engelsk översättning 1. sultana = yellow grapes 2. Smyrna raisins, Lady de Coverly (UK), Thompson seedless (US) = (black) raisins

Fransk översättning 1. sultanine blond, doré 2. sultanine noir

Italiensk översättning 1. uvetta sultanina gialla 2. uvetta sultanina nera

Tysk översättning 1. gelbe Sultaninen 2. schwarze Sultaninen

Spansk översättning 1. pasas sultanas amarillas 2. pasas sultanas negras

Sultana (Vitis vinifera var. apyrena) är en blekgrön kärnlös druva med ursprung från Anatolien (Mindre Asien = västra och mellersta Turkiet). Druvan torkas till svarta eller gula/gulröda russin. Färgen beror på tork- och blekningsmetod. Merparten av dagens saluförda russin är sultanarussin. Störta producentländer är Turkiet följt av USA. Läs mer > Russin.
  • Svarta russin är druvor som traditionellt soltorkas cirka tre veckor, eller industriellt i torkugn tills de blir mörkt brunsvarta och skrynkliga.
  • Gula russin är druvor som bleks i lutlösning (0,5%) eller utsätts för svaveldioxid innan torkning. Traditionell metod är att plocka halvmogna druvor som sedan torkas på skuggig plats eller i mörka, svala lokaler vilket ger ljusa, mjukare och saftigare russin. 
Svarta kallas vanligtvis bara "russin" medan de gula brukar benämnas "sultanarussin". I engelskspråkiga länder inklusive Sydafrika är "raisin" stora svarta russin och "sultanas" är gula russin, medan "currants" avser svarta små korintrussin (läs mer > Korinter). Druvan har olika namn i olika länder. I Turkiet som är största producentland benämns den Izmir üzümü (druva från Izmir), i Grekland Smyrnarussin, i Iran, Irak, Israel, Palestina, Afghanistan, Pakistan och Indien kallad Kishmish, i Storbritannien Lady de Coverly  och i USA Thompson Seedless. Produktion av russin sker huvudsakligen i Kalifornien där den fösta druvstocken planterades år 1851. Främst svarta druvor kallat  "sun-made raisins" (se film via länk nedan).


SULTANARUSSIN
  • Vikt i butik: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl. 
  • Smak: Mycket söta, med karamelltoner. Sockerhalt cirka 60%. Gula sultanrussin är mindre uttorkade och inte full så söta som de svarta. Smaken är örtigare. 
  • Alternativ vara: Korinter eller andra russinsorter. 
  • Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning året om. 
  • Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet. 

SÅ ANVÄNDS SULTANARUSSIN

Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts i filmjölk, yoghurt och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. De gula russinen passar särskilt bra till bakverk och till salta maträtter. Russin kan ätas naturell som sötsak och energitillskott. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer

Korinter

Russin

Sun-made raisins

Recept med Sultanarussin

Det finns 6 recept med Sultanarussin