Coffea arabica

Kaffesorter

(arabiskt kaffe, rubustakaffe, kongokaffe, liberiskt kaffe)

Det finns tre huvudvarianter (arter) av kaffe:

  • Arabiskt kaffe (Coffea arabica) är den ursprungliga och mest betydelsefulla arten (75% av allt odlat kaffe). Det är ett 6–10 m högt träd, som i odling oftast tuktas till en 2–3 meter hög buske. Dess milda smak har gjort den omtyckt och till den dyraste av de tre huvudarterna. Nästan allt kaffe som importeras till Sverige är Arabica.
  • Robustakaffe/kongokaffe (Coffea robusta) är en stark och oöm art som upptäcktes 1898 i Kongo. Robusta är lite bittrare och fränare i smaken än arabica. Det är inte lika populärt och därför billigare. Cirka 25 % av det odlade kaffet i Världen är Robusta.
  • Liberiskt kaffe (Coffea liberica) odlas i Västafrika, och svarar för mindre än 1% av allt odlat kaffe.

Producentland: I kaffevärlden indelas kaffe även efter producentland. Man talar sålunda om afrikanskt, brasilianskt, colombiakaffe etc.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj