Snabbkaffe

Snabbkaffe

(frystorkat kaffe, pulverkaffe, snabbkaffe)

Snabbkaffe är kaffe utan "sump", dvs de vattenlösliga delarna i kaffebönan har avskilts från de icke lösliga delarna. Kaffet kan därför hällas direkt i kopp med hett vatten. Snabbkaffe tillverkas industriellt genom s.k. frystorkning av ett vanligt bryggt kaffe (läs mer > Om torkning, torkkonservering). Det är en komplicerad och dyrbar metod, varför kaffet också blir dyrare än vanligt malt kaffe. Snabbkaffe är hållbarare än vanligt kaffe.

KONSUMTION

Cirka 10% (värdemässigt 16%) av det kaffe vi dricker i Sverige är snabbkaffe. Största varumärke i Sverige är Nescafé, följt av Gevalia och livsmedelkedjornas egna märken.

Omvandling pulver: 1 dl = 20 g. 100 g = 5 dl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Snabbkaffebrygga

Om torkning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj