Allt om kaffe

Allt om kaffe

(kaffeböna, kaffebönor, kaffesurrogat, Surrogatkaffe, cicoriakaffe, maskroskaffe, kneippkaffe, fikonkaffe, kaffekonsumtion Sverige, kostnad per kopp kaffe)

Kaffe är ett släkte inom familj mårväxter med ett 50-tal arter buskar eller småträd. Det är en höglandsväxt med ständigt gröna blad och med knippen av små väl­doftande vita blommor. Frukten är en röd, körsbärsstor stenfrukt som innehåller två frön (kaffebönor) omgivna av ett tunt fröskal. Det finns många olika sorters kaffe (läs mer > Kaffesorter). Smak, kvalitet och pris varierar beroende på odlingsland, skördesätt med mera.

Härkomst: Kaffeträdet anses härstamma från Etiopiens bergiga sydvästra delar och förekommer vildväxande i provinsen Kaffa (Kefa). Därifrån spreds kaffet till den arabiska halvön, uppskattningsvis 500 år efter Kristus och vidare till Indien och Syd- och Mellanmerika.

Hälsa: Kaffe har en uppiggande verkan som beror på ämnet koffein (läs mer > Koffein). Koffein är beroende­framkallande och kan ge abstinensbesvär. Dricker man till exempel mycket kaffe på jobbet och inte på helgen är det vanligt att man får huvudvärk. En kopp kaffe kan då hjälpa (läs mer > Koffeinförgiftning). Känsliga magar kan ha problem med kaffe, i synnerhet om det är mörkrostat och starkt. Det finns för övrigt olika teorier om kaffets positiva och negativa inverkan. Många anser sig inte kunna somna om man dricker kaffe på kvällen, men enligt studier lär koffeinets uppiggande effekt inte vara mer än så där 10 minuter. Att kaffe skulle ge cancer är en skröna enligt vetenskapen. Det är snarare så att kaffe i måttliga mängder är hälsobringande, det har en motverkande effekt till exempel på åldersdiabetes och Parkinson. Däremot skall havande kvinnor begränsa sitt kaffeintag och människor med ångest kan få ökad ångest av kaffe. Läs mer i boken Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm.

Kaffesurrogat: Det svenska folket mest led av under 1:a och 2:a världskriget var bristen på kaffe. När det var som värst var tillgången endast 13 gram per vecka. Därvid uppstod allehanda surrogat som alternativ. Surrogat tillverkades av rostad cikoriarot eller maskrosrot, rostad spannmål (kneippkaffe), fikon, ekollon med mera. Beskt smakade de allt, men utan koffein var abstinensnivån var svår.


SÅ ANVÄNDS KAFFE

Från början kokade och åt man trädets bär och blad och först på 1200-talet började man rosta kaffebönan som ger den dess smak som vi är vana vid. Till Europa kom kaffet i mitten på 1600-talet. Läs mer > Svensk kaffehistoria.

Svensk kaffekonsumtion: Svensken konsumerar knappt 10 kg kaffe per år, vilket motsvarar 3-4 koppar kaffe per person och dag. I liter räknat dricker svensken ungefär lika mycket kaffe som mjölk. Näst Finland konsumerar Sverige mest kaffe i Världen. Marknadsledande kaffeföretag i Sverige är Gevalia, följt av Zoégas, Löfbergs Lila och Classic kaffe.

Kostnad per kopp kaffe 2017: En kaffekopp = 1,5 deciliter.

  • Bryggkaffe (70 kr/kg) 10 gram/kopp = 70 öre. Med 30% som hälls bort = 1 krona.
  • Bryggkaffe EKO/KRAV (85 kr/kg) 10 gram/kopp = 85 öre. Med 30% som hälls bort = 1,65 kronor.
  • Snabbkaffe refill (275 kr/kg) 2 gram/kopp = 55 öre/kg.  
  • Kaffekapsel (3-5 kr/st) = 3-5 kr.

Dricker man 2 koppar om dagen blir månadskostnaden för bryggkaffe cirka 60 kr, brygg EKO 100 kr, snabbkaffe 33 kr och kapslar 240 kr.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01

Läs mer

Kaffesorter

Koffein

Svensk kaffehistoria

Koffeinförgiftning

Kaffekvarnar

International Coffe Organization

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj