Kaffesorter

Kaffesorter

(kaffesorter, kaffebönor 1. arabiskt kaffe 2. rubustakaffe, kongokaffe 3. liberiskt kaffe)

Latin: Coffea 1. Coffea arabica 2. Coffea canephora 3. Coffea liberica

Engelsk översättning coffee varieties, coffee beans 1. Arabic coffee 2. Rubusta coffee, Congo coffee 3. Liberian coffee

Fransk översättning variétés caféiers, grains de café 1. Café arabe 2. Café Rubusta, café du Congo 3. Café libérien

Italiensk översättning varietà di caffè, chicchi di caffè 1. Caffè arabo 2. Caffè Rubusta, caffè Congo 3. Caffè liberiano

Tysk översättning Kaffeesorten, Kaffeebohnen 1. Arabischer Kaffee 2. Rubusta-Kaffee, Kongo-Kaffee 3. Liberia-Kaffee

Spansk översättning variedades de café, granos de café 1. Café árabe 2. Café Rubusta, café Congo 3. Café liberiano

Kaffe (Coffea) är ett släkte i familj Måreväxter (Rubiaceae) omfattande ett 100-tal arter med ursprung i tropiska Afrika, Madagaskar och intilliggande övärld. Det är ständigt gröna buskar eller träd som kan bli upp till 10 meter höga. Frukten är ett tvåfröigt bär. Fröna kallas kaffebönor och innehåller de centralstimulerande ämnena koffein, teobromin och teofyllin. Den karakteristiska kaffearomen utvecklas fört vid rostning av bönorna (läs mer > Rostning kaffe). Namnet kaffe från provinsen Kaffa i Etiopien där kaffe växer vilt. Det är främst tre arter som odlas för kaffeproduktion. Se film, klicka på "Jungle Joe" under bilden ovan.

  1. Arabiskt kaffe (Coffea arabica) är den ursprungliga och mest betydelsefulla arten (75% av allt odlat kaffe). Det är ett 6–10 m högt träd, som i odling oftast tuktas till en 2–3 meter hög buske. Dess milda smak har gjort den omtyckt och till den dyraste av de tre huvudarterna. Nästan allt kaffe som importeras till Sverige är Arabica.
  2. Robustakaffe (Coffea canephora) även kallad kongokaffe, är en stark och oöm art som upptäcktes 1898 i Kongo. Robusta är lite bittrare och fränare i smaken än arabica. Det är inte lika populärt och därför billigare. Cirka 25 % av det odlade kaffet i Världen är Robusta.
  3. Liberiskt kaffe (Coffea liberica) odlas i Västafrika, och svarar för mindre än 1% av allt odlat kaffe.

Producentland: I kaffevärlden indelas kaffe även efter producentland. Man talar sålunda om afrikanskt, brasilianskt, colombiakaffe etcetera. Se högerkolumnen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03