espresso
espresso, café au lait
espresso, ristretto, lungo, cappuccino, macchiato, caffè con panna, corretto, caffè freddo, caffè latte
Espresso
espresso
Espressokaffe är mörkrostat, finmalt tryckkaffe. En espresso bryggs i en speciell maskin som uppfanns 1901 av italienaren Luigi Bezzera. Kokande vatten pressas under högt tryck genom finmalt kaffepulver, som har packats hårt i en filterhållare. Kaffet serveras normalt i en liten kopp fylld till hälften. Espresso är det vanliga sättet att dricka kaffe i sydligare länder, i motsats till i Norden där bryggkaffe är vanligast. Dock blir espressodrickandet allt mer vanligt även här.
Espresso perfetto:
Det bästa sättet att bedöma en espresso är naturligtvis att smaka på den, men smaken kan i viss utsträckning bedömas utifrån utseende, utifrån det gyllenbruna skum som täcker espressons yta och som italienarna kallar för crema del caffè. Om creman täcker hela ytan tyder det på att espresson kommer att smaka bra. Om den är för tunn har något gått fel eller så har kaffet inte serverats tillräckligt snabbt.
Italienskt kaffelexion:
- Espresso (espress = snabb) = 2-5 cl mörkt kaffe.
- Espresso doppio = dubbel espresso.
- Ristretto ("begränsad") = stark liten espresso, -25% vatten.
- Lungo ("lång") = svagare espresso, +25% vatten.
- Cappuccino = espresso med skummad mjölk. Begreppet från Kapucinmunkarnas mörkbruna dräkter.
- Caffè latte (mjölkkaffe) = espresso med 3 delar het mjölk.
- Macchiato = espresso ”fläckad” med mjölk.
- Caffè con panna (gräddkaffe) = kaffe med vispad grädde.
- Caffè freddo (kallt kaffe) = kylt kaffe och socker.
- Caffè americano (amerkanskt kaffe) = espresso utspätt med hett vatten.
- Corretto (korrekt, felfri kaffe) = espresso med en skvätt alkohol.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Film: Make the Perfect Espresso Shot
Film: How To Make the Perfect Cappuccino
Film: Life and Death of an Espresso Shot
Recept med Espressokaffe
Det finns 12 recept med Espressokaffe
-
Stora havrebollar med choklad- och apelsinsmak
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mjuk citronkaka med chokladtryffeltäcke
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Jemmas chokladcupcake
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Caffe Latte Lättmjölk
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Sweet Orange, Baristans special
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Kaffe- och chokladpannacotta med halloncouli
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Moccakräm och jordgubbar i glas
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Drömtårta, chokladtårta med smörkräm
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Panngrillad ryggbiff med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies samt kaffesky
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Apelsinsenap med kaffe
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan