(crema, kaffe latte)
espresso
espresso, café au lait
espresso, ristretto, lungo, cappuccino, macchiato, caffè con panna, corretto, caffè freddo, caffè latte
Espresso
espresso
Espressokaffe är mörkrostat, finmalt tryckkaffe. En espresso bryggs i en speciell maskin som uppfanns 1901 av italienaren Luigi Bezzera. Kokande vatten pressas under högt tryck genom finmalt kaffepulver, som har packats hårt i en filterhållare. Kaffet serveras normalt i en liten kopp fylld till hälften. Espresso är det vanliga sättet att dricka kaffe i sydligare länder, i motsats till i Norden där bryggkaffe är vanligast. Dock blir espressodrickandet allt mer vanligt även här.
Espresso perfetto:
Det bästa sättet att bedöma en espresso är naturligtvis att smaka på den, men smaken kan i viss utsträckning bedömas utifrån utseende, utifrån det gyllenbruna skum som täcker espressons yta och som italienarna kallar för crema del caffè. Om creman täcker hela ytan tyder det på att espresson kommer att smaka bra. Om den är för tunn har något gått fel eller så har kaffet inte serverats tillräckligt snabbt.
Italienskt kaffelexion:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04