lecithin
lécithine
lecitina
Lecithin
lecitina
Grupper inom
Tillsatta antioxidanter:
E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
E322 Lecitin är ett ämne som erhålls som biprodukt vid raffinering av sojaolja. Produkten används främst som emulgeringsmedel (bindemedel) i livsmedel till exempel i margarin och choklad (se > Om choklad). Lecitin kan vara flytande eller plastiskt. Läs mer > Om bönor.
Lecitiner (av grekiska lekithos = äggula) är en ämnesgrupp tillhörande fosfolipiderna, som i sin tur är en undergrupp bland lipiderna. Lecitiner finns i alla djur- och växtceller och är viktiga komponenter i bland annat cellmembraner och nervvävnad. Lecitinet i äggula fungerar som emulgeringsmedel när man till exempel blandar till majonnäs. Lecitinet i kakao fungerar som bindemedel i choklad.
Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner hos individer som är allergisk mot soja, ärter och jordnötter. Symptom: Kan ge illamående och yrsel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04