Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bratvurst
(Nürnberger Rostbratwurst, Nürnberger Bratwurst, Thüringer Rostbratwurst, Thüringer Roster, St. Galler Kalbsbratwurst, Bauernseufzer, Böhmische Weinbratwurst, Coburger Bratwurst, Elsässer Bratwurst, Fränkische Bratwurst, Hamburger Bratwurst, Kulmbacher Bratwurst, Norddeutsche Bratwurst, Nordhessische Bratwurst, Nordhäuser Bratwurst, Rheinische Bratwurst, Schlesische Landbratwurst, Schweinfurter Bratwurst, Münchner Bratwurst, Waadtländer Bratwurst, Westfälinger Bratwurst, Würzburger Bratwurst, Polnische Bratwurst, Italienische Bratwurst, Currywurst)
bratwurst, brat
Bratwurst, Brätwurst, Rohe Bratwurst
Grupper inom
Maträttskorv:
Bratvurst (ty. Bratwurst) är en smakrik, tjock eller halvtjock maträttskorv. Det är Tysklands mest kända korv, spridd till stora delar av världen. Det finns många olika tyska varianter av korven. Namnet från gammeltyskans Brätwurst (Brät = finhackat kött, Wurst = korv), numera Bratwurst (ty. braten = steka). Tysk stavning med w används vanligtvis även i Sverige.
Historia: Begreppet "bratwurst" preciserades till innehåll, vikt, längd och tjocklek första gången av Nürnbergs stad år 1313 (läs mer >Nürnberger Rostbratwurst), som är känd för Tysklands strängaste renhetsbestämmelser.
- Korvtyp: Maträttskorv rårökt eller rökaromkokt korv (ty. Rohwurst). Vanligen 2-3 centimeter tjock och vikt runt 100 gram, men även mindre förekommer. Medel- eller grovmald köttmassa, stoppad i naturskinn (fjälster) eller ätbar kollagenskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Smakrik.
- Alternativ vara: Frukostkorv eller annan mild eller smakrik korv.
- Försäljning: Allmänt förekommande i butik. Enligt tyskt recept förekommer ibland t.ex. Nürnberger och Thüringer (på internet t.ex. hos johanihaller.se)
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Lågt - mycket lågt,
svensk bratwurst 60-100 kr/kg, ekologiska och enligt tyskt recept 100-200 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. Cirka 1 vecka. Se förpackning.
Innehåll: Mestadels fläskkött och späck, men annat kött som kalv- och nötkött kan ingå. Smaksättning kan vara lök, vitlök, kryddpeppar, mejram och kummin. Även persilja, tryffel, tabasco eller ansjovis. Vegetarisk "bratwurst" förekommer. I tyska butiker mest färsk (förkokt) bratwurst, i svenska huvudsakligen rökt (som oftast inte är rökt utan smaksatt med rökarom). Svensk bratvurst brukar innehålla en mindre mängd potatismjöl och stabiliseringsmedel E450, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.
- Köttandel *): Hög. Verklig andel i svensk bratvurst 60-70% (angivet på paketet 70-85%, se fotnot). Tysk bratwurst verklig andel 65-80% (andel på paketet 80-95%).
- Vattenhalt **): Medel, vanligen runt 60% (50-65%).
- Relativ fetthalt **): Medel - Högt, vanligen runt 23% (20-35%).
- Relativ poteinhalt **): Medel, 12-15%.
- Kolhydrater **): Ringa, 0-5%.
- Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
- Relativ energimängd **): Medel - Högt, vanligen runt 275 Kcal/100g (250-350 Kcal/100g).
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga pga. märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
TYSKA BRATWURSTVARIANTER
Det finns många olika beckningar för bratwurst i Tyskland.
- Rohe Bratwurst (rå bratwurst) är förvälld (lättkokt), till exempel Thüringer Bratwurst och Schweinfurter Bratwurst. Sådan korv har mycket kort hållbarhet och måste ätas på tillverkningsdagen. Läs mer > Om korv.
- Feine Bratwurst (finmald/finhackat kött), rå eller kokt till exempel Rheinische Bratwurst som innehåller ägg.
- Mittelgrobe Bratwurst (medelgrov) bland andra Fränkische Bratwurst, Rostbratwurst, Münchner Bratwurst, Polnische Bratwurst.
- Grobe Bratwurst (grov) rå eller kokt fläskkorv, bland andra Coburger Bratwurst med minst 15% nötfärs och ägg, Hamburger Bratwurst, Norddeutsche Bratwurst, Fränkische Rostbratwurst, Nordhäuser Bratwurst.
- Rostbratwurst (ty. rost = rosta, grilla dvs. grillkorv) är kokt grov eller medelgrov kokt korv avsedd att grillas/stekas.
- Rindsbratwurst (ty. Rind = nöt) innehåller minst 50% nötkött. Kalbsbratwurst (kalv) innehåller kalvkött.
- Bauernbratwurst (bondbratwurst) är vanligtvis en kallrökt fläskkorv till exempel Westfälinger och Bauernseufzer Bratwurst.
- Regionala Bratwurst finns gott om, till exempel Böhmische Weinbratwurst smaksatt med vitt vin i smeten. Andra är bland andra Elsässer Bratwurst, Fränkische Bratwurst, Kulmbacher Bratwurst, Nordhessische Bratwurst, Rheinische Bratwurst, Schlesische Landbratwurst, Schweinfurter Bratwurst, Münchner Bratwurst och Waadtländer Bratwurst (Schweiz), Würzburger Bratwurst, Polnische Bratwurst, Italienische Bratwurst och så vidare.
- Currywurst är en mycket populär rätt i Tyskland, som i det närmaste är helt obekant i Sverige. Det är bratvurst eller annan korv serverad med tomatsås innehållande currypulver, eller en curryketchup. Rätten skapades i Berlin 1949 av krögaren Herta Heuwer, som senare (1959) namnregistrerade sin sås som "Chillup". Rätten blev snabbt populär i snabbköken och företagsserveringarna. Så populär att ett Currywurstmuseum öppnades 2009 i Berlin (dock nedlagt 2018). Se film via länk nedan. Tysken lär stoppa i sig 800.000 portioner per år, främst i Berlin.
Ursprungsskyddad bratwurst:
- Nürnberger Rostbratwurst är en med mejram kryddad fläskkorv. Det är små korvar av fin färs på 20-25 gram och cirka 8 centimeter långa. Beteckningen "Original Nürnberger Rostbratwurst“ är av EU skyddad som geografiskt ursprungsbeteckning och marknadsförs som Världsarv i Bayern. Läs mer > Nürnberger Rostbratwurst.
- Thüringer Rostbratwurst (Thüringer Roster) är en fläskkorv som kan innehålla kalv- och nötkött. Det är en smakrik korv kryddad med mejram, kummin, salt och peppar. Vitlök kan ingå. Det är en halvtjock korv som skall vara minst 15 centimeter lång. Korven är omtalad i Statsarkivet år 1404 och ursprungsskyddad av EU 2011.
- St. Galler Kalbsbratwurst är en schweizisk bratvurst som skall innehålla minst 50% kalvkött. Med lägre andel benämns den St. Galler Bratwurst. Mjölk ger korven sin karaktäristiska vita färg. Tillåten kryddning är lök, citron, muskot, koriander kardemumma, ingefära, salt och vitpeppar. Fylld korv sjudes runt 70°C i 10-20 minuter, varefter den avkyls i iskallt vatten. Sedan 2008 ursprungsskyddad av EU.
SÅ ANVÄNDS BRATVURST
Bratwurst är avsedd att stekas eller grillas och äts som maträtt eller lätt måltid, till exempel med tillbehör som potatismos, senap och ketchup. Det är en populär korv med bröd. Fungerar bra i grytor. Klassiska tillbehör i Tyskland är Saurkraut (surkål), Kartoffelsallat (potatissallad), brödbulle eller Bretzel (brödkringla, se dito), samt senap.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05
Läs mer
Recept med Bratvurst
Det finns 4 recept med Bratvurst
-
Bratwurst på gul paprikabädd
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Äggröra med Rostbratwurst
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Korvpanna med potatismos
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Korvpytt
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan