Isterband

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Isterband

(småländska isterband, västgötska isterband)

Isterband är en lättrökt grovkornig korv som innehåller potatis och/eller korngryn. "Ister" för att den traditionellt innehåller grisfett (ister, se dito) och "band" för att den stoppas i långa "band" (fjälster). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Märkligt nog hittar man inte rätter med isterband i äldre kokböcker, men vi fann den i "Matlexikon" Medéns Förlag 1956. Där framgår att "Isterband är en korvsort som framställs av nötkött, fläsk och kokt potatis eller förvällda korngryn samt ev. buljong. Korven saltas och torkas vanligen, men förekommer också som korttidsrökt. Den används mestadels som varmrätt, ibland som smörgåsmat". PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är isterband = maggördel.

Historia: Korven är omtalad i skrift 1945, men är sannolikt av äldre ursprung. Förekom förr främst i södra Sverige och populärt på jul- och smörgåsbord. Småländsk isterband är klassisk. Isterband har alltid en viss syrlighet. Ursprungligen hängde man den färdigstoppade korven över spisen för att torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och gav syrlig smak. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och är ofta hårdare rökt än den småländska.

  • Korvtyp: Grynkorv (se dito), grovmald rökaromkokt maträttskorv stoppad i naturskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Syrlig och lätt kryddig och syrlig.
  • Alternativ vara: Stångkorv, grynkorv.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt, 70-80 kr/kg. Gäller även tillagat. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Hållbar cirka 1 vecka. Se förpackning.

Innehåll: Nöt- och/eller fläskkött, fett (ister), bindväv, korngryn och/eller potatis, lök och kryddor. Även inälvor från gris, risgryn, socker, ingefära, skummjölks- och vasslepulver och annat kan ingå. Vanliga tillsatser är antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250. Se förpackning.

  • Köttmängd/köttandel *): Medel, verklig andel 45-60% (angivet på paketet 50-70%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Låg, 50-55%.
  • Relativ fetthalt **): Medel 18-25%.
  • Relativ proteinhalt **):  Medel, 10-12%.
  • Kolhydrater **):  7-15%.
  • Salthalt: Normalsaltad 2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Medel, 240-300 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


SÅ ANVÄNDS ISTERBAND

Isterband äts vanligtvis stekt. Klassiskt är isterband med dillstuvad potatis med rödbetor (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Stångkorv

Västgötakorv

Om prisjämförelser

Om korv, korvtillverkning

Ister

Tillverkningsmetoder korv

Korvmatematik, köttandel

Om rökning

Grynkorvar

Film: Hemmalagad småländsk isterband

Recept med Isterband

Det finns 5 recept med Isterband