Kaffesorter
(kaffesorter, kaffebönor 1. arabiskt kaffe 2. rubustakaffe, kongokaffe 3. liberiskt kaffe)
Kaffe (Coffea) är ett släkte i familj Måreväxter (Rubiaceae) omfattande ett 100-tal arter med ursprung i tropiska Afrika, Madagaskar och intilliggande övärld. Det är ständigt gröna buskar eller träd som kan bli upp till 10 meter höga. Frukten är ett tvåfröigt bär. Fröna kallas kaffebönor och innehåller de centralstimulerande ämnena koffein, teobromin och teofyllin. Den karakteristiska kaffearomen utvecklas fört vid rostning av bönorna (läs mer > Rostning kaffe). Namnet kaffe från provinsen Kaffa i Etiopien där kaffe växer vilt. Det är främst tre arter som odlas för kaffeproduktion. Se film, klicka på "Jungle Joe" under bilden ovan.
- Arabiskt kaffe (Coffea arabica) är den ursprungliga och mest betydelsefulla arten (75% av allt odlat kaffe). Det är ett 6–10 m högt träd, som i odling oftast tuktas till en 2–3 meter hög buske. Dess milda smak har gjort den omtyckt och till den dyraste av de tre huvudarterna. Nästan allt kaffe som importeras till Sverige är Arabica.
- Robustakaffe (Coffea canephora) även kallad kongokaffe, är en stark och oöm art som upptäcktes 1898 i Kongo. Robusta är lite bittrare och fränare i smaken än arabica. Det är inte lika populärt och därför billigare. Cirka 25 % av det odlade kaffet i Världen är Robusta.
- Liberiskt kaffe (Coffea liberica) odlas i Västafrika, och svarar för mindre än 1% av allt odlat kaffe.
Producentland: I kaffevärlden indelas kaffe även efter producentland. Man talar sålunda om afrikanskt, brasilianskt, colombiakaffe etcetera. Se högerkolumnen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03