Flageoletbönor

Fotograf/bild: Spanish Food World

Flageoletbönor

(flageoletböna)

Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning flageolet bean

Fransk översättning flageolet, chevrier vert

Italiensk översättning fagiolo flageoletto

Tysk översättning Flageoletbohne

Spansk översättning frijol flageolet

Flageoletböna är biologiskt en sortvariant av Trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Det är en variant av böna som skapades 1872-talet av en odlare vid namn Gabriel Chevrier i Arpajon söder om Paris i Frankrike. Bönan skördas före full mognad och behåller därvid sin ljusgröna färg. En mellanform mellan färsk och torkad böna. Får den torka färdig blir den vit. Flageolet är också namn på en spaltflöjt, ett musikinstrument i bruk sedan medeltiden.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram. 1 dl kokta = 65 gram. Bönorna sväller vid tillagning men inte som torkade bönor.
  • Smak: Det är en liten böna med mycket smak, ansedd som en av de bästa i Frankrike. Mjuk konsistens. Den är bäst färsk eller halvtorkad. Viss likhet med färska sojabönor (edamame).
  • Alternativ vara: Edamame, cannellinibönor, limabönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs konserverad. Färsk endast under säsong och huvudsakligen bara i de länder där den odlas. 
  • Förvaring: Hållbar ett par veckor, därefter tappar den gradvis sin avsedda karaktär när den torkar.
OdlaVäxten skördas genom att plantan rycks upp med rötterna innan löven gulnar varvid vattenhalten i fröna är runt 45% (färska bönor cirka 90%, torkade 10%). Numera finns olika sortvarianter, varav Chevrier är originalet. Den är markkrypande och blir därför lätt infekterad, dessutom svår att skörda maskinellt. Produktionen av bönan minskade under många år inklusive i Frankrike men har på senare tid fått ökad efterfrågan. I Frankrike skördas cirka 40.000 ton per år.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Flageolet är förhållandevis lättsmält och lämplig för känsliga magar. 


SÅ ANVÄNDS FLAGEOLET

Flageolet är en uppskattad böna i Frankrike, bland annat på finrestauranger. Klassiskt är att servera flageolets till lammstek och passar även till andra kötträtter, fisk och skaldjur. Se filmrecept via länk nedan.

Blötläggning: Bör blötläggas i 1 timme eller mer beroende på torkgrad.

Koktid om färsk: 20 minuter. Torkade tar längre tid. Konserverad värms.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Edamamebönor

Cannellinibönor

Limabönor

Film: Saint Jacques, crémeux de flageolets

Film: Bönsoppa på flageolet

Film: Fläskstek med flageolet

Fransk film: Om flageolets

Film: Crème de flageolets