(flageoletböna)
Latin: Phaseolus vulgaris
flageolet bean
flageolet, chevrier vert
fagiolo flageoletto
Flageoletbohne
frijol flageolet
Flageoletböna är biologiskt en sortvariant av Trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Det är en variant av böna som skapades 1872-talet av en odlare vid namn Gabriel Chevrier i Arpajon söder om Paris i Frankrike. Bönan skördas före full mognad och behåller därvid sin ljusgröna färg. En mellanform mellan färsk och torkad böna. Får den torka färdig blir den vit. Flageolet är också namn på en spaltflöjt, ett musikinstrument i bruk sedan medeltiden.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Flageolet är förhållandevis lättsmält och lämplig för känsliga magar.
SÅ ANVÄNDS FLAGEOLET
Flageolet är en uppskattad böna i Frankrike, bland annat på finrestauranger. Klassiskt är att servera flageolets till lammstek och passar även till andra kötträtter, fisk och skaldjur. Se filmrecept via länk nedan.
Blötläggning: Bör blötläggas i 1 timme eller mer beroende på torkgrad.
Koktid om färsk: 20 minuter. Torkade tar längre tid. Konserverad värms.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07