Spatel, bakspade

Fotograf/bild: Bo & Gro ¤

Spatel, bakspade

(spatel, ugnsspade, brödspatel, slagstake, skruva av, skruvstake, bakfjöl, brödfjöl, fjäl, lillfjäla, storfjäla, spjolk, spjolkar, spjälk, tunnbräde)

Engelsk översättning bread peel

Fransk översättning pelle à pain, spatule à pain - pizza

Italiensk översättning spatola per pane, pizza

Tysk översättning Brotspatel

Spansk översättning pala de pan, espátula de pan - pizza

Bakspade (ugnsspade) är en rund platta med skaft, vanligen gjord i trä, som används till att baka pizza eller flatbröd som tunnbröd och knäckebröd. Det finns små och stora passande till små och stora ugnar eller i öppen eldstad. Förr kallad slagstake (stake = stång) och på bygdemål för "fjöl". Bakfjölet används till att lägga in brödet i ugnen och som mått för att få jämnrunda och lika stora flatbröd. Dessutom kan man behöva en brödpalett för att kunna lossa, vända, vrida på brödkakorna. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. På recept Tunnbröd med jäst traditionellt bakat, finns film som visar redskapens användning. Läs mer, klicka på "Bo & Gro" under bilden, som också säljer dessa verktyg.

  • Slagstake, skruvstake (stake = stång) är en bakspade med långt skaft. Bagaren säger att "skruvar" in degen i ugnen, det vill säga med spadens hjälp skickar han in degen i eldstaden och vinklar (skruvar") spaden så att degen rinner av spaden.
  • Fjöl (fjäl, bakfjöl, brödfjöl, lillfjäla och storfjäla) = bakspade på bygdemål (bild ovan t.v.). Förr tillverkades de av tunna bräder som fogades ihop av en tvärslå på undersidan, numera görs de enklast av plywood. Ibland har man borrat hål i skivan för att underlätta att kakan släpper lättare när den skjuts in i ugnen. Fjöl kan också avse bräde, bräda, träskiva, bjälke, påle, fotbräde, fotställning å säng, sittbräde på avträde, vändskiva (av trä) på plog.
  • Spjolk (spjälk) = spjälka, dela, det vill säga en brödpalett på bygdemål (bild ovan t.h.).

Spatel kan vara lite av varje, till exempel avse en gummiskrapa vilket ofta avses i andra länder (eng. spatula, läs mer > Skrapor). Enligt Svenska Akademien är det "ett platt, av­långt redskap vanligen av trä, glas eller metall". I bageriet är det en brödspade (brödspatel) enligt ovan. Även pizzabagare använder sådan (läs mer > Pizzautrustning).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
 

Läs mer

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Om tunnbröd

Om hårt matbröd, knäckebröd

Pizzautrustning

Skrapor

Bo & Gro

Recept med Spatel, bakspade

Det finns 3 recept med Spatel, bakspade