Tillsatser i dryck talas det sällan om, men förekommer.

Livsmedelstillsatser är vanligast i läskedrycker och andra icke alkoholhaltiga drycker. Här förekommer ofta färg-, konserverings-, sötnings- och surhetsreglerande medel. Dessa måste anges av producenten på samma sätt som för matvaror. 

Drycker med en alkoholhalt över 1,2% behöver inte deklareras med avseende på tillsatser, annat än om tillsatsen kan ha allergiframkallande verkan. Drycker under alkoholhalt 1,2% följer samma regler som för mat. Det är både beklagligt och förvånansvärt att alkoholhaltiga drycker inte regleras på på samma sätt som mat. Med tanke på Sveriges stora engagemang i alkoholfrågor och hälsohygienska frågor, borde denna fråga lyftas fram i EU.

Emellertid har vi svenskar en möjlighet att ta reda på en del om tillsatser i dryck, tillsatser redovisas ibland per vara i Systembolagets register. Om inga tillsatser anges är detta emellertid inte en garani för att tillsatser saknas. Vissa alkoholhaltiga drycker är Kravmärkta vilket inte innebär att de är fria från livsmedelstillsatser, utan innebär att råvarorna har odlats på ett ekologiskt riktigt sätt. 

Kunskapskokboken tillför efter hand information om tillsatser i dryck under Varufakta och för att hitta ekologiskt odlade dryker sök "ekologisk" i Varufakta.

Öl är vanligtvis fritt från tillsatser. Tyskt öl får enligt en gammal "renhetslag" endast bryggas på mältad säd, humle och vatten. Säd innehåller dock gluten som kan ge allergiska reaktioner.

Vin är generellt sett naturprodukter och tillsatser är sällsynt. Dock innehåller allt vin svavel. Svavel (sulfit) bildas naturligt i vin under jäsning och finns med i allt vin, även om inget svavel tillförts. Man tillsätter svavel t.ex. E220 Svaveldioxid, för att vinet inte skall oxidera och mörkna i kontakt med syre, för att det är bakteriedödande och för att det avbryter vinets jäsning. Vin klaras också (görs klarare) på olika sätt t.ex. med äggvita, gelatin eller det vulkaniska mineralet E558 Bentonit. Dessa ämnen avlägsnas sedan och finns inte med i den färdiga produkten.

Spritdrycker kan innehålla tillsatser t.ex. färgämnen. I konjak och whisky tillsätts ofta färgämnet E150 Sockerkulör, vilket får anses relativt ofarligt. Likörer och blanddrycker innehåller ofta många olika tillsatser.

Livsmedeltillsatser som kan förekomma i Systembolagets alkoholhaltiga drycker är färgämnena E102*, E104*, E110*, E123*, E124*, E131*, E133*, E150b, E160, E163, E171*, E172*, E174*, konserveringsmedlena E202*, E211*, E296, antioxidationsmedlena, E330, E331, samt övriga tillsatserna E414, E415, E445, E460*, E464*, E466*, E555 (* =syntetisk). För mer information om en tillsats, sök på E-nummer i Varuakta.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj