E163 Antocyaner

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

E163 Antocyaner

(antocyaniner)

Engelsk översättning Anthocyanins

E163 Antocyanin är ett rödblått färgämne. Antocyaniner är en grupp vattenlösliga röda, violetta, eller blå färgämnen som finns naturligt i cellsafter hos blommor som rosor och blåklint, i grönsaker som rödkål och rödlök och i bär som svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och blåbär. Den röda färgen i höstlövens blad är också antocyaner som framträder när det gröna klorofyllet har försvunnit.

Färgen beror inte bara på slaget av antocyanin utan även på sockerarten, på cellsaftens pH-värde med mera. Ju surare miljö desto rödare brukar varan bli. Som exempel är blåbärssaften inte blå utan snarare röd på grund av bärens syrlighet, men när bären hamnar i munnen med högre pH-värde skiftar färgen och tungan blir blå. Kokt lätt syrad rödkål blir rödlila, men om den marinerats i rikligt med vinäger eller citron blir den i stället knallrosa. I en alkalisk miljö, om till exempel bikarbonat tillsätts, blir rödkolet blågrön.

Framställning: Färgämnet framställs naturligt genom extraktion (lakning) av grönsaker och ätliga frukter som svarta vinbär och druvskal.

Hälsa: Inga kända hälsorisker, anses ofarligt.


SÅ ANVÄNDS AUTOCYANINER

Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölk­produkter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditori­varor, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar.
Industriellt används färgämnet i olika livsmedel som läskedrycker (t.ex. hallonsoda), alkoläsk, glass, godis och yoghurt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgsmak

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj