jam roll, roll cake, Swiss roll
bûches, génoise roulé, gâteau roulé
pan di spagna arrotolato, rollò
Biskuitroulade, Schweizer Rolle
bizcocho enrollado, brazo de gitano
Rulltårta (fr. bûche = vedpinne) är ingen "riktig" tårta utan mjuk sockerkaka med fyllning av sylt, smörkräm och liknande rullad till en cylinder. Rulltårta var vanligt kaffebröd på 1900-talet. Klassisk är "Drömtårta", vilket är chokladrulltårta med smörkräm (se dito recept). Det finns färdiga rulltårtor att köpa i handeln, men det är enkelt att tillaga egen rulltårta och det går snabbt. Rulltårtans dag firas sedan 2012 den 8:e augusti. Se recept via länk till höger om bilden ovan.
SÅ TILLAGAS RULLTÅRTA
Rulltårta tillreds av vanlig sockerkakssmet som breds ut och bakas på en ugnsplåt. Det svåraste är att få till en jämn fin cylinder av den bakade kakan. Enbart vetemjöl ger en ganska lös kaka som är svår att forma fint. Därför tillsätts i de flesta recept viss mängd potatismjöl eller annan stärkelserikt mjöl för att stabilisera rullen. Smör ingår inte vilket ger lösare kaka. Allra bäst är om man tillreder en "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough) vilket ger en luftig och samtidigt mycket elastisk kaka som håller formen när den rullas (bild ovan t.v.). Hemligheten är att äggvitan vispas till fast skum (se recept > Sponge Swiss Roll). Lite jobbigare, men en finare tårta. Läs mer > Så bakas mjuka kakor, sockerkaka.
- Ingredienser: Smeten består av ägg, socker, vete- och/eller stärkelsemjöl, samt bakpulver (inget smör). Sponge cake utan bakpulver. Klassisk smaksättning av smeten är vanilj eller kakao (drömtårta).
-
Tillagning: Sockerkakssmeten blandas till jämn smet och bres ut på ugnsplåt (30x40 cm) med bakplåtspapper. Gräddas i hög värme (225-250°C) i 5-7 minuter. När tårtan är klar tas den ut och vänds. Lämpligen med ett smörpapper och ett ugnsgaller eller ugnsplåt över, så att den inte bryts sönder. Ugnspappret tas bort. Om det sitter fast kan det hjälpa att fukta pappret. Därefter får kakan kallna innan de skärs upp, helst i kylskåp ett par timmar.
- Fyllning: Vanligaste fyllningen är sylt (hallon) eller smörkräm med vaniljsmak. Man kan variera efter behag, till exempel med äppelmos eller mockagrädde. Klassiskt är också att beströ utsidan med socker. Fyllningen bereds och smetas ut till ett jämnt lager på nybakad kaka, varefter kakan rullas ihop till en cylinder med stöd av bakplåtspappret den ligger på.
- Förvaras bäst i kylskåp. Kan frysas hel i tre månader och skärs bäst upp när halvtinad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11
Läs mer
Så bakas mjuka kakor, sockerkaka
Film: Rulltårta med dulce de leche
Film: Drömtårta, chokladrulltårta
Film: Rainbow Polka Dot Swiss Roll
Recept med Om rulltårtor
Det finns 8 recept med Om rulltårtor
-
Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rulltårta - grundrecept
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksrulltårta med saffranscrème
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Rulltårta Dulce de Leche med kolasmak
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drömtårta, chokladtårta med smörkräm
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerhjul med fruktsmak utan tillsatt socker
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Canderel
-
Chokladrulltårta med kesella hallon
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla