Om rulltårtor

Fotograf/bild: Arla ¤

Om rulltårtor

(rulltårta, drömtårta, drömrulltårta)

Engelsk översättning jam roll, roll cake, Swiss roll

Fransk översättning bûches, génoise roulé, gâteau roulé

Italiensk översättning pan di spagna arrotolato, rollò

Tysk översättning Biskuitroulade, Schweizer Rolle

Spansk översättning bizcocho enrollado, brazo de gitano

Rulltårta (fr. bûche = vedpinne) är ingen "riktig" tårta utan mjuk sockerkaka med fyllning av sylt, smörkräm och liknande rullad till en cylinder. Rulltårta var vanligt kaffebröd på 1900-talet. Klassisk är "Drömtårta", vilket är chokladrulltårta med smörkräm (se dito recept). Det finns färdiga rulltårtor att köpa i handeln, men det är enkelt att tillaga egen rulltårta och det går snabbt. Rulltårtans dag firas sedan 2012 den 8:e augusti. Se recept via länk till höger om bilden ovan.


SÅ TILLAGAS RULLTÅRTA

Rulltårta tillreds av vanlig sockerkakssmet som breds ut och bakas på en ugnsplåt. Det svåraste är att få till en jämn fin cylinder av den bakade kakan. Enbart vetemjöl ger en ganska lös kaka som är svår att forma fint. Därför tillsätts i de flesta recept viss mängd potatismjöl eller annan stärkelserikt mjöl för att stabilisera rullen. Smör ingår inte vilket ger lösare kaka. Allra bäst är om man tillreder en "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough) vilket ger en luftig och samtidigt mycket elastisk kaka som håller formen när den rullas (bild ovan t.v.). Hemligheten är att äggvitan vispas till fast skum (se recept > Sponge Swiss Roll). Lite jobbigare, men en finare tårta. Läs mer > Så bakas mjuka kakor, sockerkaka.

  • Ingredienser: Smeten består av ägg, socker, vete- och/eller stärkelsemjöl, samt bakpulver (inget smör). Sponge cake utan bakpulver. Klassisk smaksättning av smeten är vanilj eller kakao (drömtårta).
  • Tillagning: Sockerkakssmeten blandas till jämn smet och bres ut på ugnsplåt (30x40 cm) med bakplåts­papper. Gräddas i hög värme (225-250°C) i 5-7 minuter. När tårtan är klar tas den ut och vänds. Lämpligen med ett smörpapper och ett ugnsgaller eller ugnsplåt över, så att den inte bryts sönder. Ugnspappret tas bort. Om det sitter fast kan det hjälpa att fukta pappret. Därefter får kakan kallna innan de skärs upp, helst i kylskåp ett par timmar.
  • Fyllning: Vanligaste fyllningen är sylt (hallon) eller smörkräm med vaniljsmak. Man kan variera efter behag, till exempel med äppelmos eller mockagrädde. Klassiskt är också att beströ utsidan med socker. Fyllningen bereds och smetas ut till ett jämnt lager på nybakad kaka, varefter kakan rullas ihop till en cylinder med stöd av bakplåtspappret den ligger på.
  • Förvaras bäst i kylskåp. Kan frysas hel i tre månader och skärs bäst upp när halvtinad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Om mjuka kakor, sockerkakor

Så bakas mjuka kakor, sockerkaka

Om smörkrämer, remons

Roy Fares rulltårta

Film: Rulltårta med dulce de leche

Film: Drömtårta, chokladrulltårta

Film: Rainbow Polka Dot Swiss Roll

Recept med Om rulltårtor

Det finns 8 recept med Om rulltårtor