(rulltårta, drömtårta, drömrulltårta)
jam roll, roll cake, Swiss roll
bûches, génoise roulé, gâteau roulé
pan di spagna arrotolato, rollò
Biskuitroulade, Schweizer Rolle
bizcocho enrollado, brazo de gitano
Rulltårta (fr. bûche = vedpinne) är ingen "riktig" tårta utan mjuk sockerkaka med fyllning av sylt, smörkräm och liknande rullad till en cylinder. Rulltårta var vanligt kaffebröd på 1900-talet. Klassisk är "Drömtårta", vilket är chokladrulltårta med smörkräm (se dito recept). Det finns färdiga rulltårtor att köpa i handeln, men det är enkelt att tillaga egen rulltårta och det går snabbt. Rulltårtans dag firas sedan 2012 den 8:e augusti. Se recept via länk till höger om bilden ovan.
SÅ TILLAGAS RULLTÅRTA
Rulltårta tillreds av vanlig sockerkakssmet som breds ut och bakas på en ugnsplåt. Det svåraste är att få till en jämn fin cylinder av den bakade kakan. Enbart vetemjöl ger en ganska lös kaka som är svår att forma fint. Därför tillsätts i de flesta recept viss mängd potatismjöl eller annan stärkelserikt mjöl för att stabilisera rullen. Smör ingår inte vilket ger lösare kaka. Allra bäst är om man tillreder en "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough) vilket ger en luftig och samtidigt mycket elastisk kaka som håller formen när den rullas (bild ovan t.v.). Hemligheten är att äggvitan vispas till fast skum (se recept > Sponge Swiss Roll). Lite jobbigare, men en finare tårta. Läs mer > Så bakas mjuka kakor, sockerkaka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11