steamer, steam cooker
cuiseur à vapeur
cuocivapore, fornello a vapore
Dampkocher, Dampfgarer
cocina al vapor
Ånkokare (reformkokare = namn förr i tiden) är kastruller för att koka varor i ånga från vatten, buljong eller vin. Främst ångkokar man känsliga varor som fisk och grönsaker. Att ångkoka är skonsamt för varan och bevarar konsistens, smak och vitaminer bättre. Ångkokvatten tar smak av varan och kan användas till sås eller som smaksättare vid annan matlagning.
Ånginsatser till kastruller (insatskastrull med många hål i botten) finns att köpa. En kombiset av kastruller med bl.a. ånginsats rekommenderas för kök med begränsade förvaringsutrymmen. Med flera insatser kan man ångkoka flera varor samtidigt. Det finns även ihopfällbara ånginsatser till kastruller.
Andra ångkokare: Asiatisk ångkokare av bambu används flitigt i det asiatiska köket för att koka grönsaker, fisk, kyckling m.m. Det finns ångkokare för couscous, ris, sparris, ägg m.fl. Se respektive i kolumnen ovan.
Läs mer
Recept med Ångkokare
Det finns 7 recept med Ångkokare
-
Tony Roma´s Baby Back Ribs, ångkokta glaserade kamben
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Annes edamamedumplings
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bulgur eller couscous till maten
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt vitt matris - grundrecept
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wonton - ångade fläskdumplings
Tid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan