Om paltbröd

Fotograf/bild: Erikssonsbageri

Om paltbröd

(paltbröd, blodbröd, paltkaka, paltbrödskaka, paltebröd)

Engelsk översättning paltbröd = classic Swedish dry rye bread with blood

Fransk översättning paltbröd = pain de seigle sec suédois classique avec du sang

Italiensk översättning paltbröd = classico pane di segale secco svedese con sangue

Tysk översättning paltbröd = klassisches schwedisches Roggentrockenbrot mit Blut

Spansk översättning paltbröd = pan de centeno seco sueco clásico con sangre

Paltbröd, blodbröd (palt =  bygdemål för större klimp, rundad bit) är ett torkat, hårt rågmjölsbröd med inblandning av blod. Nylagat kan det ätas som smörgås, men i allmänhet används hårdtorkat bröd som mjukas upp genom att sjudas i lättsaltat vatten. Serveras med stekt fläsk och vitsås. Klassisk husmanskost med troligt ursprung från Västergötland. Paltbröd brukade förr tillagas på hösten i samband med slakten då tillgången på blod var god. Cajsa Warg: "Detta är en god och spissam mat för tjänstefolket". Paltbröd skall inte sammanblandas med palt eller blodpalt (läs mer > Om kroppkakor, palt och krams). En "palt" sagt om någon person var ett mer eller mindre ett nedsättande uttryck, någon som var lite klumpig, lustig eller enfaldig. Dock inte i Finland där det var ett smeknamn, särskilt om små barn "Ni äro ju alldeles genomblötta edra stackars paltar". Paltigt klädd = illa klädd, gamla lumpna kläder.

Tillagning bröd: Ingredienserna i paltbröd liknar de som ingår i blodpudding, med den stora skillnaden att brödet innehåller jäst. Kryddningen är också lite annorlunda (jämför > Blodpudding). Grovt rågmjöl blandas med blod, svagdricka (lättöl) och kryddor. Brödet gräddas och får sedan torka till hård kaka, förr som hålkakor upphängda på spett i taket. Paltbröd är dock ett bröd som sällsynt bakas i hemmen utan köps färdigbakat. För den som har några liter blod till övers och vill tillaga paltbröd rekommenderas recept i Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost, eller sök på Internet. Kockskolan har inget recept, för blod är en känslig vara som skall hanteras med stor varsamhet.

  • Brödtyp: Hårt rågbröd med blod.
  • Innehåll: Vetemjöl, grovt rågmjöl, blodprotein, vatten, jäst, kryddor och diverse tillsatser.
  • Smak: Ett mellanting av blodpudding och limpa.
  • Energi ca: Torkad 366, fryst 210, kokt 64 Kcal/100g.
  • Proteinhalt ca: Torkad 18%, fryst 8%, kokt 3%.
  • Fetthalt ca: Torkad 2%, fryst 1,5%, kokt 1%.
  • Kolhydrater ca: Torkad  66%, fryst 42%, kokt 11%.
  • Kostfibrer ca: Torkad  6%, fryst 5%, kokt 1%.
  • Salthalt ca: 1%.
  • Vattenhalt ca: Torkad 7%, djupfryst 43%, kokt 83%.

Tunnpaltbröd är ett tunnbröd med inblandning av blod. Läs mer > Tunnpaltbröd.  SÅ ANVÄNDS PALTBRÖD


Inför måltid mjukas det torkade brödet upp genom att sjudas i lättsaltat vatten. Skär det i bitar, lägg i kastrull och täck med kallt vatten. Låt svälla en stund, koka upp och låt sjuda 5-10 minuter. Känn efter med gaffel att brödet är genommjukt. Servera med stekt fläsk och vit (lök-)sås. Se recept > Paltbröd med fläsk och vitsås.

Anna Maria Zetterstrand år 1863: ... urkoka en tunn serveta (=duk) i vattnet och vrides upp, deri lägges 1 à 2 kakor efter behof men så hela som möjligt. Serveten knytes om med segelgarn, paltbrödsknytet lägges i en gryta eller panna; derpå slås sammanblandadt vatten och köttspad, att det knappt stå öfver... kokas tills en fin gaffel går igenom brödet...

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Blodmat

Om kroppkakor, palt och kams

Om vita såser, bechamelsåser

Blodpudding

Tunnpaltbröd

Recept med Om paltbröd

Det finns 1 recept med Om paltbröd