(paltbröd, blodbröd, paltkaka, paltbrödskaka, paltebröd)
paltbröd = classic Swedish dry rye bread with blood
paltbröd = pain de seigle sec suédois classique avec du sang
paltbröd = classico pane di segale secco svedese con sangue
paltbröd = klassisches schwedisches Roggentrockenbrot mit Blut
paltbröd = pan de centeno seco sueco clásico con sangre
Paltbröd, blodbröd (palt = bygdemål för större klimp, rundad bit) är ett torkat, hårt rågmjölsbröd med inblandning av blod. Nylagat kan det ätas som smörgås, men i allmänhet används hårdtorkat bröd som mjukas upp genom att sjudas i lättsaltat vatten. Serveras med stekt fläsk och vitsås. Klassisk husmanskost med troligt ursprung från Västergötland. Paltbröd brukade förr tillagas på hösten i samband med slakten då tillgången på blod var god. Cajsa Warg: "Detta är en god och spissam mat för tjänstefolket". Paltbröd skall inte sammanblandas med palt eller blodpalt (läs mer > Om kroppkakor, palt och krams). En "palt" sagt om någon person var ett mer eller mindre ett nedsättande uttryck, någon som var lite klumpig, lustig eller enfaldig. Dock inte i Finland där det var ett smeknamn, särskilt om små barn "Ni äro ju alldeles genomblötta edra stackars paltar". Paltigt klädd = illa klädd, gamla lumpna kläder.
Tillagning bröd: Ingredienserna i paltbröd liknar de som ingår i blodpudding, med den stora skillnaden att brödet innehåller jäst. Kryddningen är också lite annorlunda (jämför > Blodpudding). Grovt rågmjöl blandas med blod, svagdricka (lättöl) och kryddor. Brödet gräddas och får sedan torka till hård kaka, förr som hålkakor upphängda på spett i taket. Paltbröd är dock ett bröd som sällsynt bakas i hemmen utan köps färdigbakat. För den som har några liter blod till övers och vill tillaga paltbröd rekommenderas recept i Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost, eller sök på Internet. Kockskolan har inget recept, för blod är en känslig vara som skall hanteras med stor varsamhet.
Tunnpaltbröd är ett tunnbröd med inblandning av blod. Läs mer > Tunnpaltbröd.
SÅ ANVÄNDS PALTBRÖD
Inför måltid mjukas det torkade brödet upp genom att sjudas i lättsaltat vatten. Skär det i bitar, lägg i kastrull och täck med kallt vatten. Låt svälla en stund, koka upp och låt sjuda 5-10 minuter. Känn efter med gaffel att brödet är genommjukt. Servera med stekt fläsk och vit (lök-)sås. Se recept > Paltbröd med fläsk och vitsås.
Anna Maria Zetterstrand år 1863: ... urkoka en tunn serveta (=duk) i vattnet och vrides upp, deri lägges 1 à 2 kakor efter behof men så hela som möjligt. Serveten knytes om med segelgarn, paltbrödsknytet lägges i en gryta eller panna; derpå slås sammanblandadt vatten och köttspad, att det knappt stå öfver... kokas tills en fin gaffel går igenom brödet...
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10