
Focaccia al rosmarino på fördeg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 381

Kcal / portion: 3804

GBR (GI) / port: 106
Recept: 3804 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 21%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 14 tim )
Se film, klicka på "Just One Bite" under bilden ovan.
- Poolish (fördeg): Blanda fördegen väl till en jämn kladdig smet. Skrap ner deg från kanten. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur (20-23°C) i 8-10 timmar till dubbel storlek med bubblig yta.
- Huvuddeg: Blanda fördegen med vatten, matolja och mjöl som blandats med torrjäst och salt. Blanda väl och rundriv i 6-8 minuter till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila övertäckt i 1 timme.
- 3-slag: Häll ut degen på inoljad arbetsbänk. Tryck ut degen till en rektangel och gör dubbelt 3-slag (vik degen från långsida så att tre lager bildas och sedan sammaledes från kortsidan, se filmen). Låt vila övertäckt med skarven nedåt i ytterligare 1 timme.
- Forma: Häll ut degen på bakbordet. Tryck ut degen till en stor rektangel. Vik in kortsidorna till mitten av degen. Vik upp de andra sidornas kant något och nyp ihop degkanten. Vänd degen och tryck ut den till en rektangel (20x30 cm). Lägg på mjölat bakplåtspapper. Låt vila övertäckt i 1 tim.
- Förvärm ugnen på 245°C med baksten om sådan finns, alternativt en ugnsplåt.
- Garnering: Finhacka rosmarin och riv parmesan. Pensla degen med matolja. Tryck många hål i degen med fingrarna, men inte lika tätt som för en focaccia genovese (se dito recept). Strö över salt och parmesan.
- Grädda: Flytta över degen på baksten i ugnen eller på het ugnsplåt. Baka i 20-25 minuter tills gyllenbrun. Låt svalna på galler. Pensla med matolja och garnera med rosmarin.