Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 19
Recept: 2537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt olja och mjöl blandat med salt. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i cirka 40 minuter.
- Förvärm ugnen på 225C. Olja in en långpanna.
- Forma: Häll degen i långpanna och platta ut. Gör många små gropar med fingerspetsarna. Olja in ytan med olivolja. Tryck ner oliver i degen om så önskas. Strö över rosmarin och flingsalt. Låt jäsa i 20 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 2 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.