
Focaccia - fugassa genovese
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 294

Kcal / portion: 1509

GBR (GI) / port: 71
Recept: 3019 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 2 tim 45 min )
Se film, klicka på "GialloZafferano" under bilden ovan.
- Deg: Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt jästvattnet, maltsirap eller farinsocker och olivolja. Blanda och rundriv till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt vila under duk i 5 minuter.
- 3-slag: Rundriv och dela degen i antal bröd. Platta ut degen till en mindre rektangel och gör 3-slag (vik brödet på längden till tre lager, se filmen). Platta ut degen och låt vila med skarven nedåt på mjölat bakbord under duk i 30 minuter.
- Forma: Arbeta med en bröddeg i taget. Pensla en ugnsplåt med olja. Platta ut degen till en stor rektangel och lägg över på plåten. Täck med duk och låt vila i 20-30 minuter.
- Vila: Mjöla degen lätt och tryck ut den jämt till plåtens kanter (30x40 cm). Låt vila i ytterligare 1 timme.
- Garnering: Lös upp salt i lite ljummet vatten. Mjöla degen lätt. Tryck ut många gropar i degen med fingrarna (se filmen). Häll på olja och saltlösning. Bred ut över degen med händerna. Låt vila ytterligare 40-45 minuter utan att täcka över.
- Förvärm ugnen på 230°C.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter, inte längre för att inte torka ut för mycket. Lägg över på skärbräda och pensla med olja. Skär upp och njut. Doppa gärna brödet i kaffe.
Kockens kommentar
Det finns många varianter alltifrån kexhårda Focaccia seccaen till den mjuka och oljiga Focaccia di Voltri. En speciell variant är också Focaccio col formaggio (med ost) även kallad focaccio di Recco eller Focaccio tipo Recco, som består av stracchino (en färskost) mellan två tunna lager bröddeg. Garnering kan vara lite vad som helst och det finns också söta varianter (focaccia doice) med frukt. Mest känd i andra länder är nog Focaccio Genovese (som i Genua), där benämnd "fügassa". Kännetecknande är hålen i brödet uttryckt med fingrarna, som sedan penslas med olivolja och saltvatten (salamonia). Välkänd är också Foaccia rosmariono. I Frankrike finns motsvarande bröd benämnt fougasse, i Spanien hogaza och i Portugal fogaįa. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.