
Enkel focaccia med chorizo och ost
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 329

Kcal / portion: 1369

GBR (GI) / port: 58
Recept: 5477 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 15%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om foccacia > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Småtärna chorizo. Riv ost.
- Deg: Blanda mjöl, jäst, vatten och olja väl i en bunke. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg).
- Tillsätt salt, chorizo och ost i degen. Täck och låt stå och jäsa i cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 220°C.
- Smörj en plåt med lite olja. Tryck ut degen på plåten, cirka 2 centimeter hög. Gör några fördjupningar med hjälp av fingrarna i degen. Ringla över olivolja. Strö över salt. Stick i en termometer.
- Grädda: Sätt in i ugnen. Brödet ska nå 98°C. Tag ut och låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.Ursprung troligtvis från etruskerna eller antikens Grekland. Brödet ingår i det Liguriska köket där focaccia (med ost) col formaggio är en specialitet. I Frankrike utvecklades en variant av detta bröd benämnt fougasse. Brödet bakas av (durum-)vetemjöl, vatten, jäst och matolja. Degen smaksätts ofta med örter eller oliver, eller toppas med örter, grönsaker, ost, pesto eller dylikt.