Fougasse = fransk focaccia på fördeg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 3

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Om foccacia >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fougasse = fransk focaccia på fördeg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 1125

GBR (GI) / port: 41

Recept: 3374 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 413 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Om foccacia > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Poolish (fördeg): Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och rör om till en smet. Låt stå minst 30 minuter.
  2. Huvuddeg: Arbeta samman fördegen med huvuddegens ingredienser utom saltet. Bearbeta till en smidig, elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 1o-15 minuter i maskin, dubbla tiden för hand. Tillsätt saltet mot slutet. Låt vila i 1 timme.
  3. Forma: Dela degen i antal bröd. Kavla ut till ovala plattor cirka 1 cm tjocka. Skär djupa snitt som på bilden ovan. Lägg över på bakplåtspapper. Pensla med olivolja, gärna vitlöksolja och strö över kryddor. Låt jäsa till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. Med baksten om sådan finns, alternativt sätt in en bakplåt.
  5. Grädda: Lägg brödet på baksten eller het plåt. Ett bröd i taget. Sänk värmen till 230°C. Grädda i 15- 20 minuter. Låt svalna helst på galler.

Kockens kommentar

Fougasse är Frankrikes motsvarighet till italiensk focaccia. I Frankrike format som ett veteax enligt förebild från dito bröd i Provence kallat gibassiér (se dito recept). Motsvarigheten i Spaniens benämns  hogaza och i Portugal fogaca. Läs mer > Om focaccia. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Italiensk focaccia

Focaccia med soltorkade tomater

Focaccia med chorizo och ost

Gibassier, provensalsk söt fogasse

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem