Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 1457

GBR (GI) / port: 18
Recept: 1457 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om foccacia > Äts ej
Om gluten, glutenfritt > Äts ej
Om glutenfritt bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Deg: Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
- Forma: Tryck ut degen i en valfri form (ca 20×30 cm). Täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
- Grädda: Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.
- Förvara: Brödet håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.
Kockens kommentar
Focaccia är klassiskt vitt bröd där matolja ingår i degen. I Frankrike benämns detta bröd fougasse. Detta recept från boken Bröd och kakor av Mekto Ganic. Läs mer > Om focaccia.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 1,5 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.