
Risgrynsgröt, julgröt, tomtegröt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
- Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
- Häll i mjölk och kanelstång. Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning.
- Servera gröten med mjölk, socker, kanel och smör. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.
Kockens kommentar
Rätten äts året om men är klassisk julmat och kallas också julgröt och tomtegröt. Det var dock först in på 1800-talet som ris fanns tillgängligt, vilket ansågs som fingröt och därför dök upp på julborden. Julgröt till tomten och mandel i gröten är en äldre tradition. Läs mer > Om gröt. Klicka på ingrediensen för att läsa mer om rundkornigt ris.
Grötrester: Av överbliven risgrynsgröt kan man tillaga risgrynspudding, sjuskinnsgröt eller ris á la Malta (se recept via länk nedan).