Risgrynspudding med saftsås (efterrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Om gröt >

 

 

Om ris >

 

 

Om saftsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Risgrynspudding med saftsås (efterrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1314 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 186 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om gröt > Äts ej

Om ris > Äts ej

Om saftsås > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Mary Berry" under bilden.

  1. Saftsås: Blanda samman saft och vatten i en kastrull och rör ner potatismjöl. Låt koka upp under omrörning. Passa noga! När första bubblan syns är saftsåsen klar. Ta av från värmen och kyl.
  2. Koka gröt: Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
  3. Häll i mjölk och eventuella smaksättare (se kommentar nedan). Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning. Låt svalna.
  4. Pudding: Sätt ugnen på 200-225°C.
  5. Vispa ägg med en gaffel och blanda med gröten. Tillsätt lite mjölk om den är alltför fast.
  6. Smöra en ugnssäker form eller portionsformar och häll i smeten.
  7. Grädda risgrynspuddingen i cirka 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  8. Ta ut puddingen och låt den svalna. Servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär eller lättvispad grädde om så önskas.

Kockens kommentar

Risgrynspudding är en tjockare variant av risgrynsgröt, klassisk rätt till jul och påsk. I stället för att tillsätta ägg och ugnslaga kan man lättkoka gröten tills den blivit tillräckligt tjock i konsistensen. Det är också ett bra sätt att ta tillvara överbliven gröt. Den färdigkokta gröten, som bör vara ganska fast, äts kall eller uppvärmd i ugn 25 minuter. Fördelas lämpligen i sockerbeströdda formar. Serveras med sylt, saftsås eller varm chokladsås. Läs mer > Om pudding.

Smaksättare: Man kan söta risgrynsgröten med socker om så önskas, men saftsås och tillbehör ger i sig tillräcklig sötma. Gröten kan också smaksättas med kanelstång, citronskal och annat om man vill, eller garnera puddingen med detta vid servering. Färska eller frysta bär alternativt sylt är tänkbara tillbehör till puddingen.

Alternativ

Risgrynsgröt

Mannagrynspudding

Saftsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem