Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om ris >

 

 

Risgrynsgröt färdig

 

 

Mathistorisk uppslagsbok >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 20

Recept: 2045 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 546 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om ris > Äts ej

Risgrynsgröt färdig Äts ej

Mathistorisk uppslagsbok > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (1 tim )

  1. Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
  2. Häll i mjölk och kanelstång. Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning.
  3. Servera gröten med mjölk, socker, kanel och smör. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.

Kockens kommentar

Risgrynsgröt kan ätas året om till exempel till frukost, men är klassisk julmat och kallas också julgröt eller tomtegröt. Julgröt till tomten och mandel i gröten är en äldre tradition. Läs mer > Om gröt. Klicka på ingrediensen för att läsa mer om rundkornigt ris.

Ris
förekom i Sverige på den heliga Birgittas fars begravning år 1328. Risgrynsgröt omtalas i skrift 1542, den kokades då i Malmö. Under 1700-talet började risgrynsgröt ersätta råg- och korngrynsgröt vid finare fester hos allmogen. Ris som tillbehör till mat i stället för potatis uppträder först efter andra världskriget i Sverige. Källa: Swan, Mathistorisk uppslagsbok (se dito).

Grötrester: Av överbliven risgrynsgröt kan man tillaga risgrynspudding, sjuskinnsgröt eller ris á la Malta (se recept via länk nedan).

2013-06

Använd grötrester

Sjuskinnsgröt

Ris á la Malta

Risgrynspudding

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem