Ris ā la Malta (efterrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om gröt >

 

 

Om ris >

 

 

Om saftsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ris ā la Malta (efterrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 10

Recept: 1714 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 7%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 288 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om gröt > Äts ej

Om ris > Äts ej

Om saftsås > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (30 min )

  1. Koka riset på medellåg värme tills allt vatten kokat in (ca 15 minuter). Lägg det i en finmaskig sil och spola av det med kallt vatten och låt det rinna av.
  2. Vispa grädden tjock och smaksätt med socker och vaniljsocker. Blanda ris och grädde. Häll smeten i en skål och ställ det i kylskåp.
  3. Riv orange clementinskal. Skala och klyfta clementinen.
  4. Servera den kalla rispuddingen med några clementinklyftor, rivet skal och saftsoppa, färska bär eller med lingonsylt. Mald kanel kan också passa till.

Kockens kommentar

Rätten har inget med landet Malta att göra. Namnet tros vara en förvanskning av den danska förebilden Risalamande som uppkom kring år 1900, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz ā l´amande (ris med mandel). Rätten i Danmark innehåller grädde, hackad mandel och vanilj, till vilket serveras varm körsbärssås. Det är en traditionell efterrätt på julafton. Då lägger man även i en hel mandel i rätten och den som hittar mandeln får en mandelgåva, som ofta består av godis.

Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt. Den blir då ännu krämigare. Läs mer > Om gröt.

Alternativ

Risgrynsgröt

Risgrynspudding

Sjuskinnsgröt

Saftsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem