
Ris ā la Malta (efterrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 10
Recept: 1714 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 7%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Koka riset på medellåg värme tills allt vatten kokat in (ca 15 minuter). Lägg det i en finmaskig sil och spola av det med kallt vatten och låt det rinna av.
- Vispa grädden tjock och smaksätt med socker och vaniljsocker. Blanda ris och grädde. Häll smeten i en skål och ställ det i kylskåp.
- Riv orange clementinskal. Skala och klyfta clementinen.
- Servera den kalla rispuddingen med några clementinklyftor, rivet skal och saftsoppa, färska bär eller med lingonsylt. Mald kanel kan också passa till.
Kockens kommentar
Rätten har inget med landet Malta att göra. Namnet tros vara en förvanskning av den danska förebilden Risalamande som uppkom kring år 1900, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz ā l´amande (ris med mandel). Rätten i Danmark innehåller grädde, hackad mandel och vanilj, till vilket serveras varm körsbärssås. Det är en traditionell efterrätt på julafton. Då lägger man även i en hel mandel i rätten och den som hittar mandeln får en mandelgåva, som ofta består av godis.
Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt. Den blir då ännu krämigare. Läs mer > Om gröt.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)