
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 310

GBR (GI) / port: 11
Recept: 310 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om surdegsgrund > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (15 min + 120 tim )
Cirka 1 dl surdegsgrund behövs till en sats bröd (2 medelstora limpor, eller en stor rundbrödbulle).
- Dag 1: Använd glasburk med lock. Riv äpple med skal. Blanda med mjöl och ljummet vatten (~30°C). Vispa runt ordentligt med en sked. Låt stå en stund. Justera eventuellt med mjöl eller vatten, till en vällingliknande smet. Lägg på lock utan att skruva åt. Ställ på varm plats cirka 24°C, till exempel ovanpå kylskåpet.
- Dag 2: Rör om lite försiktigt morgon och kväll.
- Dag 3: Mata degen med mjöl och vatten. Rör om, smeten skall nu vara lite tjockare.
- Dag 4: Surdegsgrunden skall nu vara bubblig och trådig och klar att användas. Säkrast är att smaka på surdegen som då skall vara lätt syrlig, inte sur. Är den inte klar matas den enligt dag 3 och får stå ett dygn till.
- Förvaring: Överskott sparas i tillsluten burk i kylskåp och matas minst en gång per vecka. Läs mer > Om surdegsgrund.
Kockens kommentar
Mjöl väger cirka 60 gram per dl (80g = ~1,3 dl). Surdeg kan tillagas av fint eller grovt rågmjöl, vetemjöl (se recept vetesurdegsgrund via länk nedan) eller av en blandning av de båda till exempel rågsikt, beroende på om man vill bakas vitt, ljust eller mörkt bröd. Syra i degen förbättrar jäsningsprocessen, till exempel lite naturell yoghurt eller rivet äpple. Läs mer > Om surdegsgrund. Där finns även filmer på surdegsgrund.
Surdegsgrund används till surdegsbröd (läs mer > Om surdegsbröd). Grunden tillsätts i en fördeg, som får vila innan detta blandas in i huvuddegen (läs mer > Så bakas surdegsbröd).