
Saftigt ljust surdegsbröd med sirap
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 2173

GBR (GI) / port: 193
Recept: 4345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (6 tim + 12 tim )
- Fördeg dag 1 kväll: Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och mjöl i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå på ett varmt ställe över natten, 22-24ºC värme.
- Baka dag 2 morgon: Blanda degen från dag 1 med alla övriga ingredienser. Arbeta 8–10 minuter i maskin så den blir glansig. Eller knåda 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller bakduk. Ställ varmt att jäsa till dubbel storlek, 3-4 timmar.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda ordentligt. Dela upp den i bitar. Forma till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Jäs 1 timme.
- Sätt ugnen på 275ºC. Sätt in bröden och spraya med vatten.
- Sänk temperaturen till 200ºC efter 5 minuter. Grädda ytterligare 55-60 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.Om du inte har en surdegsgrund behöver du laga en sådan. Det tar 3-5 dagar, så lägg till det till tiden. Se separat recept via länk nedan > Rågsurdegsgrund. Alternativt köp färdig surdegsgrund i butik och baka enligt recept > Surdegskavring på färdig surdegsgrund.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 0,5 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.