
Surdegsbröd med honung
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 248

Kcal / portion: 2116

GBR (GI) / port: 162
Recept: 4232 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (6 tim + 24 tim )
- Dag 1 kväll: Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och mjöl i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå på ett varmt ställe över natten, 22-24°C.
- Dag 2 morgon: Blanda degen från dag 1 med alla övriga ingredienser utom salt. Arbeta 8–10 minuter i maskin så den blir glansig. Låt vila 5 minuter. Tillsätt salt. Arbeta ytterligare 5 minuter. Om du bakar för hand knåda hela degen i 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller bakduk. Ställ varmt att jäsa till dubbel storlek, 3-4 timmar.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda inte. Dela upp den i bitar. Sträck ut degen lite. Vik dubbel. Lägg i smorda brödformar. Täck med bakduk. Jäs 1 timme.
- Sätt ugnen på 275ºC. Sätt in bröden och spraya med vatten.
- Sänk temperaturen till 200ºC efter 5 minuter. Grädda ytterligare 45-50 minuter. Stjälp ur bröden på galler. Låt svalna under bakduk.
Kockens kommentar
För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.Om du inte har en surdegsgrund behöver du laga en sådan. Det tar 3-5 dagar, så lägg till det till tiden. Se separat recept via länk nedan > Rågsurdegsgrund. Alternativt köp färdig surdegsgrund i butik och baka enligt recept > Surdegskavring på färdig surdegsgrund.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 1,2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.