
Råstekt fintärnad potatis i panna
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 219

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 17
Recept: 1105 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 11%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vattenförändringar > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (40 min )
Potatis kan råstekas hel (små primörpotatisar), tärnad, skivad, strimlad, riven (rårakor) eller mald (raggmunk). Läs mer > Så råsteks potatis. Enklast är att råsteka fintärnad potatis. Skivat är inte lika lätt att få knaperstekt (se kommentar).
- Skala, fintärna potatis (0,5-1 cm tärningar).
- Tillval: Gnid in stekpannan med vitlöksklyfta, eller tillsätt hackad vitlök mot slutet av stekningen om vitlökssmak önskas. Vitlök skall inte bli hårt bränd.
- Hetta upp rikligt med matfett i stekpanna på högsta värme. Lägg i potatistärnorna när smöret slutat fräsa.
- Stek i omgångar, endast ett lager åt gången. Sprid ut så att alla tärningar har kontakt med stekpannan. Se till att matfettet är hett under stekning, men sätt ner värmen något efter ett tag. Tillsätt mer fett runt kanten allteftersom, fettet sugs upp av potatisen. Det får inte bli torrt i pannan.
- Stek potatisen 5-6 minuter tills tärningarna blivit knaprigt gyllenbruna, utan att svartbränna. Vänd och rör om ofta.
- Lägg över på hushållspapper för fettavrinning. Salta. Servera snarast.
- Fler omgångar: Stek nästa omgång. Häll bort stekfettet i pannan när allt är stekt. Efterstek all potatis tills genomvarm. Rör om flitigt.
Kockens kommentar
En såtöspanna (läs mer > Såtös), med mjukt rundad och hög kant är perfekt att råsteka tärnad potatis. Med 1-2 knyck vänder man på hela rasket. Att vända med knyck i stället för att använda stekspade går snabbare och ger bättre runtomstekning. Den godaste råstekta potatisen görs på mandelpotatis (tycker Kockskolan). PS: Steker man samtidigt en två centimeters köttskiva i en annan panna blir kött och potatis samtidigt klara.
Tunt skivad potatis: Det går att råsteka tunt skivad potatis, men det är svårare att få det knaperstekt, för att skivorna är ytkrävande, svåra att vända och blir dessutom extra fettdrypande. Bättre då att fintärna eller strimla potatisen. Se recept via länk nedan.
Större tärningar eller klyftad potatis är svårare att få genomstekt. De kan förkokas lätt, eller efterstekas på svag värme under lock, men ingetdera ger samma krispighet som eftersträvas med råstekt.
Näringsberäkning: Fintärnad rå potatis som knapersteks tappar 60% av sin vattenhalt. Detta beaktas automatiskt i systemet om man väljer ingrediens "Potatis fintärnad" (läs mer > Om vattenförändringar). Samtidigt suger tärnorna upp en hel del stekfett, cirka 8% av potatisens råvikt, vilket ger en fetthalt på 11%. Fettupptaget registreras inte automatiskt, utan måste införas som ingrediens "Fettupptag vid stekning" (läs mer > Om fettupptag).
Receptet reviderat 2020.