Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 145

GBR (GI) / port: 15
Recept: 581 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så råsteks potatis > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
-
Potatisarna skall helst vara jämnstora och riktigt små, modell vaktelägg. "För stora" kan halveras.
- Tvätta rent potatisen ordentligt, men skalet bör vara kvar. Låt rinna av och torka av potatisen.
- Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
- Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i 10-15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn med sticka eller spetsig vass kniv att de mjuknat rakt igenom.
- Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
- Servera: Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera snarast. Kan också kryddas med timjan, mejram, oregano eller annat.
Kockens kommentar
Små primörpotatisar är utsökt goda att helsteka, även små färskpotatisar (fr. pommes de terre rissolées = "brynt potatis"). Läs mer > Så råsteks potatis.Näringsberäkning: Stekt hel småpotatis viktminskar ~10% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 2% av ostekt kokt potatis, vilket sammantaget ger en viktminskning på drygt 10% när potatisen steks. Läs mer > Om potatis.