Råstekt hel primörpotatis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så råsteks potatis >

 

 

Om fettupptag >

 

 

Om råstekning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Råstekt hel primörpotatis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 145

GBR (GI) / port: 15

Recept: 581 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 180 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så råsteks potatis > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Om råstekning > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Potatisarna skall helst vara jämnstora och riktigt små, modell vaktelägg. "För stora" kan halveras.
  2. Tvätta rent potatisen ordentligt, men skalet bör vara kvar. Låt rinna av och torka av potatisen. 
  3. Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
  4. Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i 10-15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn med sticka eller spetsig vass kniv att de mjuknat rakt igenom.  
  5. Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
  6. Servera: Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera snarast. Kan också kryddas med timjan, mejram, oregano eller annat.

Kockens kommentar

Små primörpotatisar är utsökt goda att helsteka, även små färskpotatisar (fr. pommes de terre rissolées = "brynt potatis"). Läs mer > Så råsteks potatis.

Näringsberäkning: Stekt hel småpotatis viktminskar ~10% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 2% av ostekt kokt potatis, vilket sammantaget ger en viktminskning på drygt 10% när potatisen steks. Läs mer > Om potatis.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem