
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 11
Recept: 622 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 7%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så råsteks potatis > Äts ej
Om potatis > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 30 min )
- Tornera (forma): Välj jämnstora potatisar av fast sort, 5-6 cm långa. Skala och forma dem till avlånga cylindrar 2,5-3 cm tjocka (läs mer > Så torneras mat). Rensförlust cirka 40% (inberäknat i ingrediensen). Tvätta helst inte och se till att de är torra.
- Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
- Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i cirka 15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn efter med sticka.
- Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
- Servera: Ta av från värmen. Tillsätt lite mjukt smör, salta och peppra. Garnera med finhackad persilja, gräslök, dragon eller dylikt.
Kockens kommentar
Att forma potatis eller annan mat benämns tornera (läs mer > Så tourneras mat).
Näringsberäkning: Stekt formad potatis viktminskar cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 3% av ostekt kokt potatisvikt. Läs mer > Om potatis.