Sprängd (rimmad) gås utan krås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Så saltar, rimmar man >

 

 

Om krås >

 

 

Så kokas fågel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sprängd (rimmad) gås utan krås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 332

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4306 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 49%

Fett: 15%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 162 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så saltar, rimmar man > Äts ej

Om krås > %

Så kokas fågel > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (2 tim 30 min + 120 tim )

  1. Dag 1: Tag ur kråset (inälvor, hals och gumpfett) som är instoppat i gåsen. Detta används separat (se > Om krås). Skölj gåsen väl. Torka av. Blanda salt, socker och salpeter och gnid in gåsen väl både invändigt och utvändigt.. Lägg gåsen på svalt ställe i ett dygn.
  2. Dag 2: Koka upp saltlagen. Låt den sedan kallna. Lägg ner gåsen i vätskan. Fyll på med vatten och lägg på en tyngd så att vätskan täcker gåsen. Låt ligga i lag 2-3 dygn.
  3. Dag 4 el. 5, tillagning: Skölj av gåsen och bind ihop den. Koka upp osaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gåsen med bröstet upp. Gåsen skall täckas av vatten. Låt sjuda i 1,5-2,5 timme, tills köttet är mört. Koktid beroende på gåsens ålder.
  4. Tillbehör: Tillred under tiden tillbehör. Klassiskt är brynta kålrötter, rödkål eller grönkål, frusen pepparrotsgrädde eller pepparrotssås, samt potatismos eller råstekt potatis. Lättkokta äppelklyftor och urkärnade katrinplommon passar och bra till maten.
  5. Tranchera & servera: Skär upp gåsen och servera den varm. Den kan med fördel även serveras kall. Låt den i så fall kallna i sitt spad, varefter det är mycket lättare att skära upp gåsen snyggt. Lägg upp på eget fat och servera varma tillbehör för sig.

Kockens kommentar

"Sprängd" är ett gammat uttryck för rimmad (insaltad), det vill säga kött som fått ligga en tid i saltlag. En äldre gås tillagad i ugn blir seg och svåräten. Läggs den i saltlag mjukas bindväven upp.

Läs mer > Så lagas gås.

Tips: Sätt på grillen och lägg in stora bitar av gåsen för att få en bränd skinnyta.

Passar till

Gratinerad potatispuré

Rödkål

Skånsk brunkål

Smörslungad brysselkål

Pepparrotsgrädde

Sauce ā la orange, apelsinsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem