
Sauce ā la orange, apelsinsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1
Recept: 781 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 4%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vinsåser > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning (45 min )
- Ankbuljong tillagas i förväg av krås och köttrester på samma sätt som mörk kycklingbuljong. Läs mer > Om fågel-/hönsbuljong. Tidsåtgång här ej medräknad.
- Apelsiner: Skala av det orangea ytskalet med potatisskalare till strimlor. Resten av apelsinen skalas och klyftas. Klyftorna förvälls (< 30 sek.) i hett vatten, skalas och användas till garnityr.
- Koka upp vatten och sjud strimlorna i 15 minuter. Häll bort vattnet och klappa skalen torra med hushållspapper. 1/3-del används till ankan och resten till sås.
- Grundsås: Medan ankan tillagas tillreds såsen.
- Koka socker och vinäger över måttlig värme flera minuter tills blandningen förvandlats till mörkbrun sirap. Ta den genast av värmen, den får inte bli bränd, och vispa ner 1 deciliter ankbuljong. Låt sjuda någon minut under omrörning tills sirapen har lösts upp. Sätt sedan till resten av buljongen.
- Blanda arrowrot med lite starkvin och tillsätt detta i såsen liksom apelsinstrimlorna. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen är klar, genomskinlig och en aning simmig. Smaka av. Ställ åt sidan.
- Steksky: När ankan är klar avlägsnas så mycket fett som möjligt ur ugnsplåten eller stekgrytan. Ställ på hög värme (plåt på två plattor). Tillsätt starkvin och vispa ur med stålvisp de koagulerade köttsafterna på botten. Sila ner i ren kastrull och koka ihop till 2-3 matskedar.
- Tillsätt stekskyn i grundsåsen och sjud upp den. Smaka av med apelsinlikör lite i taget. Såsen skall ha en behaglig apelsinsmak och inte vara för söt. Några droppar orange bitter eller citronjuice motverkar sötma.
- Montera: Vispa ner några klickar mjukt smör strax innan servering.
Kockens kommentar
Detta är en så kallad stekskysås, läs mer > Om stekskysås. Saknas ankbuljong kan man till nöds använda mörk hönsbuljong/fond, eller tillaga en smörsås som i recept Apelsinanka. Se dito via länk nedan.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)