Sauce ā la orange, apelsinsås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Om vinsåser >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce ā la orange, apelsinsås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1

Recept: 781 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 4%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 100 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vinsåser > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (45 min )

  1. Ankbuljong tillagas i förväg av krås och köttrester på samma sätt som mörk kyckling­buljong. Läs mer > Om fågel-/hönsbuljong. Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Apelsiner: Skala av det orangea ytskalet med potatisskalare till strimlor. Resten av apelsinen skalas och klyftas. Klyftorna förvälls (< 30 sek.) i hett vatten, skalas och användas till garnityr. 
  3. Koka upp vatten och sjud strimlorna i 15 minuter. Häll bort vattnet och klappa skalen torra med hushållspapper. 1/3-del används till ankan och resten till sås.
  4. Grundsås: Medan ankan tillagas tillreds såsen.
  5. Koka socker och vinäger över måttlig värme flera minuter tills blandningen förvandlats till mörkbrun sirap. Ta den genast av värmen, den får inte bli bränd, och vispa ner 1 deciliter ankbuljong. Låt sjuda någon minut under omrörning tills sirapen har lösts upp. Sätt sedan till resten av buljongen.
  6. Blanda arrowrot med lite starkvin och tillsätt detta i såsen liksom apelsinstrimlorna. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen är klar, genomskinlig och en aning simmig. Smaka av. Ställ åt sidan.
  7. Steksky: När ankan är klar avlägsnas så mycket fett som möjligt ur ugnsplåten eller stekgrytan. Ställ på hög värme (plåt på två plattor). Tillsätt starkvin och vispa ur med stålvisp de koagulerade köttsafterna på botten. Sila ner i ren kastrull och koka ihop till 2-3 matskedar.
  8. Tillsätt stekskyn i grundsåsen och sjud upp den. Smaka av med apelsinlikör lite i taget. Såsen skall ha en behaglig apelsinsmak och inte vara för söt. Några droppar orange bitter eller citronjuice motverkar sötma.
  9. Montera: Vispa ner några klickar mjukt smör strax innan servering.

Kockens kommentar

Detta är en så kallad stekskysås, läs mer > Om stekskysås. Saknas ankbuljong kan man till nöds använda mörk hönsbuljong/fond, eller tillaga en smörsås som i recept Apelsinanka. Se dito via länk nedan.

 

Passar till

Apelsinanka

Alternativ: Bigarde sauce

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem