Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Kockskolan:

 

Så deglaserar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 113

GBR (GI) / port: 4

Recept: 565 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 104 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så deglaserar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på " the sauce and gravy channel" under bilden ovan.

  1. Riv apelsinskal och citronskal. Koka dem 5 minuter för att mjukna. Kyl av dem i kallt vatten. Pressa juicen ur apelsinerna.
  2. Sås: Häll socker och vinäger i en kastrull. Låt koka ner på medelvärme några minuter till simmig konsistens.
  3. Tillsätt apelsinjos. Rör om så att allt socker löses upp.
  4. Tillsätt kalvbuljong. Låt koka upp och låt koka ner till halv volym. Skumma av, avlägsna skum som bildas på ytan.
  5. Deglasera: Häll bort stekfett från stekpanna eller stekkärl i vilken ankan stekts. Häll såsen i varm panna och vispa eller skrapa med träslev stekbotten för att få loss smakämnen. Läs mer > Så deglaserar man.
  6. Koka ner såsen ytterligare om fylligare, smakrikare sås önskas.
  7. Sila såsen ner i en ren kastrull. Smaka av med apelsinlikör, citronjuice eller vinäger, salt och peppar. Låt småkoka kort stund för att få bort spritsmak. Tillsätt apelsin- och citronzest. 
  8. Servera såsen varm till stekt anka.

Kockens kommentar

Såsen kan tillredas i förväg så när som på deglasering.

Bigarade: Begreppet är engelskt. Något motsvarande franskt har vi inte kunnat hitta i vare sig Larousse Gastronomique, i kokböcker eller på internet. Bigaradier i Frankrike = pomerans.

Vattenrduktion = vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.

Passar till

Apelsinanka

Alternativ: Sauce ā la orange

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem