Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 261

Kcal / portion: 1221

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4883 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 20%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
Välj anklår och/eller ankbröst. Salta, peppra.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Ansa köttsidan på anklåren fritt från ytliga hinnor och senor.
- Tillbehör: Tillaga ris eller potatis som tillbehör. Ansa och strimla grönsaker. Hasselbackspotatis enligt recept nedan tar cirka 1 timme.
- Lår: Stek låren snabbt på hög värme i smör, så att de får färg. Salta. Sätt in i ugn 30 minuter.
- Ankbröst: Stek fettsidan först på hög värme, sedan på lägre värme för att inte svartbränna. Totalt 10-15 minuter. Salta, fettsidan rikligt. Sätt in i ugn cirka 30 minuter, eller vänd och stek köttsidan 5-10 minuter. Kärntemperatur 63°C. Låt köttet vila i 5-10 minuter.
- Grönsaker: Stek grönsakerna i matfett på medelvärme cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Sås: Värm upp apelsinjuice i en kastrull. Tillsätt socker och sherry. Låt småkoka 2-3 minuter. Vispa ner klickvis iskallt smör i såsen.
Kockens kommentar
Här serveras en smörsås till ankan. Man kan också servera en klassisk fransk apelsinsås till ankan, Sauce ā la orange. Se recept via länk nedan.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Receptet reviderat 2020
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel