
Bakad hasselbackspotatis (Pommes-de-terre Suédoise)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 378

GBR (GI) / port: 31
Recept: 1510 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 5%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om råstekning > Äts ej
Så ugnslagas potatis > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala potatis. Skär potatisen i tunna skivor utan att skära helt igenom. Skivorna skall hänga ihop. Enklast är att lägga den i en träslev och sedan snitta. Små potatisar läggs i en matsked. Om man inte använder slev/sked skär man av en liten bit på långsidan så att de kan stå platt. Använd en vass smal kniv.
- Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form, gärna på en bädd av grovt salt för att inte svartbränna undersidan.
- Smält smör och pensla potatisarna. Salta. Riv torr ost om detta önskas.
- Baka: Sätt in i ugn. Medelstora potatisar i cirka 60 minuter, små i 45 minuter. De ska ha fått fin brun färg på ytan. Hellre överkokt än underkokt. Jämför bakpotatis.
- Efter halva tillagningstiden tas potatisarna ut och penslas med smör. Strö över riven ost eller ströbröd. Sätt tillbaka i ugnen.
- Servera: Tag ut potatisarna när de är gyllenbruna. De tål att vila en stund eller eftervärme, men serveras helst heta.
Kockens kommentar
Potatisen är klassisk och receptet kommer från Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Rätten uppfanns 1953 av restaurangens kockelev Leif Elisson. Potatisen passar som tillbehör till allehanda rätter, förslagsvis till lite lyxigare mat. Hasselbackspotatis är en form av råstekt potatis (läs mer > Om råstekning).
Receptet reviderat 2020