Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 231
            Kcal / portion: 777
            GBR (GI) / port: 9
Recept: 3108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 13%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så kokas skaldjur > Äts ej
Allt om krabbor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min + 24 tim )
Hemkokning krabba:
- Koka upp lag i stor kastrull, det vill säga vatten och kryddor i en stor kastrull. Låt koka i 10 minuter.
 - Lägg i en krabba i taget, koka upp och sedan nästa för att inte plåga djuret i onödan. Låt småkoka i 20 minuter. Fyll på med hett vatten vid behov, så att det täcker krabborna.
 - Ta av kastrullen och låt krabborna svalna i lagen. Ställ kastrullen i kylskåp 24 timmar.
 - Ta ur krabborna och förvara dem kallt intill servering.
 
Så rensar och äter man krabba:
- Ta bort "svansen".
 - Krabban kan delas på mitten med stor vass kniv, eller så bryter man upp hela skalet med tummen fäst där svansen satt. Det senare gör att man slipper skalflis.
 - Bryt av klorna från kroppen och krossa dem med nötknäppare, eller slå hårt med baksidan av en stor, tung kniv. Bryt bort benen som också krossas med nötknäppare.
 - Lämpligen gör man grovjobbet med delning och klokrossning i köket (det stänker en del), eller så serverar man hel krabba.
 - Ta bort gälarna. Pilla ut krabbköttet i skal och alla hålutrymmen. Allt kan ätas utom skal, gälar och magsäck.
 - Servera med rostat eller hårt bröd, bordssmör, lagrad ost och hovmästarsås. Ställ fram en skalskål och hushållspapper.