Fin kalvsylta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Köttkvarn >

 

 

Om sylta >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fin kalvsylta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 500

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2000 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 445 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Köttkvarn > Äts ej

Om sylta > Äts ej

 

...

Skapat av
Pia, Kockskolan

Tillagning (2 tim + 10 tim )

  1. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma av väl.
  2. Skala lök och skär i klyftor. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt köttet sjuda under lock på medellåg värme tills det är mört och släpper från benet (tar ungefär 1½ timme).
  3. Ta ur kött och ben. Bena ur köttet medan det ännu är varmt. Lägg gärna tillbaka ben och brosk i grytan och låt det koka ytterligare (-30 minuter), vilket ger mer limämnen och kraftigare smak.
  4. Strimla köttet i matberedare eller mal i köttkvarn genom grov hålskiva, alternativt finstrimla och hacka med kniv.
  5. Sila av buljongen noga, helst genom silduk. Rengör grytan. Mät upp köttmängden och lägg ner i grytan. Mät upp buljong lite mer än kött­mängd och häll i grytan. Låt koka upp, rör om.
  6. Häll massan i vattensköljd brödform och låt det svalna. Ställ det sedan i kylskåp för att stelna, helst över natt. Det tar minst två timmar för att stelna. Rör inte anrättningen under stelnings­processen.
  7. Om syltan inte vill stelna, lös då upp ett par gelatinblad i kallt vatten. Smält ner syltan i en kastrull och blanda ner gelatinet. Ställ åter kallt. Konsistensen skall dock inte vara hård.
  8. Sylta serveras kall. Servera syltan med kokt eller stekt potatis och inlagda rödbetor. Brunkål passar också väl till. Några stänk ättika över syltan är klassikt. 

Kockens kommentar

Sylta kan frysas - fet sylta i 3 månader, mager i 6 månader. Sylta som skall frysas bör kryddas extra, för att kryddsmaken försvagas under frysning. Minska gärna lite på spadet i syltan och koka upp den på nytt med lite vatten efter frysningen vilket förbättrar smak och konsistens. Ställ sedan i kylskåp för att stelna. Läs mer om sylta och se Tore Wretmans recept för syltor. Se Kockskolan > Om sylta.

Passar till

Brunkål

Inlagda rödbetor

Kokt potatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem