
Kokt potatis - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 18
Recept: 537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Potatis läggs i kallt vatten som kokas upp och därefter sjudes tills genomkokt. Känn efter med sticka som lätt skall gå igenom. Om vatten kokar häftigt blir den inte jämnt kokt. Den yttre delen blir lös och kan falla söder, samtidigt som kärnan inte är genomkokt. Potatis skall inte läggas i ljummet/varmt vatten i avvaktan på kokning, för då bildas ett isolerande ytskikt stärkelse, vilket sedan hindrar potatisen att bli genomkokt.
- Färsk primör- eller vårpotatis: Gnid potatisen ren med svamp eller trasa. Sjudes i saltat vatten med några dillkvistar (stjälkar). Koktid: 10-15 minuter. Servera med färsk dill.
- Sommarpotatis borstas ren eller skalas. Koktid: 10-20 minuter.
- Vinterpotatis: Fast sort är bäst. Skala och sjud i saltat vatten. Koktid: 20-30 minuter.
- Mandelpotatis: Sjudes alltid försiktigt med skal. Passa så att potatisen inte kokar sönder. Koktid: Cirka 12 minuter.
Kockens kommentar
Välj jämnstora potatisar så blir de färdiga samtidigt. Dela eventuellt de större. Potatis som kokas med skal behåller mer vitamin C än skalad och smakar godare. Oskalad potatis tar inte till sig salt från kokvatten (= salt onödigt). Lägg potatisen i kallt vatten. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme. Läs mer om potatis > Klicka på ingrediensen.
Skalningstips: Skåra skalet runt om runt potatisens mitt, före eller efter kokning. När potatisen är kokt, sköljer man den hastigt i kallt vatten så att man kan ta i den. Sedan fattar man potatisen med båda händernas fingrar och trycker ut innehållet från skalet. Lätt som en plätt, och inga skalförluster.
Vikt och näringsberäkning: I systemet finns standardvärden inlagda som underlättar beräkning av ätbar vikt och näringskonsumtion. Potatis kan väga väldigt olika, så bäst är att välja viktmått gram och inte styck. Skalar man potatisen rå försvinner cirka 15% av vikten (små potatisar ~20%), skalas den efter kokning försvinner cirka 5%. Potatis som kokas tappar generell 2% av sin vikt. Läs mer > Om potatis.