Stuvad potatis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Stuvad potatis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 269

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1078 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 321 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Färskpotatis och sommarpotatis borstas ren, vinterpotatis skalas. Hacka dill.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills precis genomkokt, aningens okokt går bra bara inte överkokt.
  3. Béchamel: Smält matfett i kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten.Tillsätt mer mjölk om för tjock, eller vispa ner mjöl utrört i kallt vatten om för tjock. Smaksätt med salt, peppar och annat till exempel muskot.
  4. Häll bort potatisvattnet. Skiva potatisen eller skär i bitar. Lägg tillbaka i kastrullen.
  5. Vänd ner lagom mycket béchamel över potatisen. Värm på. Tillsätt/garnera med hackad dill (eller persilja) och servera.

Kockens kommentar

Kokt kall restpotatis kan också användas. Blanda med béchamel och värm på. Garnera med dill. Stuvad potatis passar till kött och fisk. Klassiskt som tillbehör till kall rimmad lax och till isterband. Tillred béchamel vid sidan av potatisen för att få lagom blandning (läs mer > Så stuvar man).

Gräddstuvning: Mjölk i bechamel kan ersättas med grädde. Lyxvarianten är att bara använda grädde i stället för bechamel. Då kokar man potatis skuren i bitar på svag värme i grädde tills potatisen mjuknat och grädden tjocknat. 

Passar till

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Isterband med dillstuvad potatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem