
Klassisk potatismos - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 16
Recept: 767 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Skala potatisen och koka den mjuk (20-30 minuter). Om potatisen delas går det snabbare.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Värm upp mjölk.
- Häll av vattnet från potatisen. Mixa, pressa i potatispress, eller "stompa" den i kastrullen med potatisstöt.
- Tillsätt varm mjölk till lagom konsistens. Smaka av med smör, salt, vitpeppar och andra kryddor enligt egen smak. Mängden smör kan ökas väsentligt, vilket ger fylligare smak. Servera.
- Varmhållning: Värm upp under omrörning vid behov. Tillsätt lite vätska så att det inte kokar torrt. Kan också värmas på i mikron. Lägg i porslinsskål, mikra en minut i taget och rör om emellanåt tills lagom varmt.
Kockens kommentar
Potatismos blir bäst med vinterpotatis, det vill säga inte på färskpotatis (vår- och sommarpotatis). Mjölig sort till exempel King Edward ger fint mos. Fast sort ger klimpar.
Patismos tillagas av potatis, men kan blandas upp med andra rotfrukter och grönsaker. En klassisk sådan rätt är rotmos som är en blandning av kålrot och potatis. Potatismos kan tillagas i ugn (pommes duchesse) och ingå i sufflé (potatissufflé). Se respektive recept.