Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 44

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4
Recept: 431 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas potatis > Äts ej
Så kokas rotfrukter > Äts ej
Rotmos pulver Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Skala och skär kålrot i mindre bitar.
- Lägg över i kastrull och fyll upp med buljong från köttkok om sådan finns. I annat fall täcks med vatten och koncentrad oxfond eller tärning. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter.
- Skala och dela potatis och morot i mindre bitar. Lägg i grytan och låt småkoka i ytterligare 15 minuter tills allt är genomkokt. Om mindre mängd spad använts bör detta ha kokat in.
- När rotfrukterna mjuknat, sila av eventuell överskottsbuljong i ett kärl. Passera moset genom sikt eller purépress, alternativt lägg tillbaka rotfrukterna i kastrull och mixa med mixerstav eller mosa med potatisstöt. Späd med kokspad eller buljong till önskad konsistens.
- Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, nymald vitpeppar, samt eventuellt med lite mald eller krossad kryddpeppar. Värm på.
- Serveras hett på klassiskt vis till fläsklägg och oxbringa. Fungerar väl som alternativ till potatismos i de flesta fall.
Kockens kommentar
Klassiskt är att använda lika mycket potatis som kålrot, men de flesta av dagens recept anger mindre andel potatis i förhållande till kålrot (ca 60%). Morot ingick inte förr, men ingår som regel numera för att få en vacker orange färg på anrättningen.
Ingredienserna kokas i det kokspad som uppstår från det kött som klassiskt brukar ätas med rotmos t.ex. fläsklägg eller oxbringa.