Rotmos
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så kokas potatis >

 

 

Så kokas rotfrukter >

 

 

Rotmos pulver

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rotmos

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 44

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4

Recept: 431 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 246 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas potatis > Äts ej

Så kokas rotfrukter > Äts ej

Rotmos pulver Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Skala och skär kålrot i mindre bitar.
  2. Lägg över i kastrull och fyll upp med buljong från köttkok om sådan finns. I annat fall täcks med vatten och koncentrad oxfond eller tärning. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter. 
  3. Skala och dela potatis och morot i mindre bitar. Lägg i grytan och låt småkoka i ytterligare 15 minuter tills allt är genomkokt. Om mindre mängd spad använts bör detta ha kokat in.
  4. När rotfrukterna mjuknat, sila av eventuell överskottsbuljong i ett kärl. Passera moset genom sikt eller purépress, alternativt lägg tillbaka rotfrukterna i kastrull och mixa med mixerstav eller mosa med potatisstöt. Späd med kokspad eller buljong till önskad konsistens.
  5. Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, nymald vitpeppar, samt eventuellt med lite mald eller krossad kryddpeppar. Värm på.
  6. Serveras hett på klassiskt vis till fläsklägg och oxbringa. Fungerar väl som alternativ till potatismos i de flesta fall. 

Kockens kommentar

Klassiskt är att använda lika mycket potatis som kålrot, men de flesta av dagens recept anger mindre andel potatis i förhållande till kålrot (ca 60%). Morot ingick inte förr, men ingår som regel numera för att få en vacker orange färg på anrättningen.

Ingredienserna kokas i det kokspad som uppstår från det kött som klassiskt brukar ätas med rotmos t.ex. fläsklägg eller oxbringa.

Passar till

Fläsklägg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem