
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2247 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Mjukrör smör med lite salt och citronjuice. Finhacka dill/persilja och rör ner i smöret. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
- Skölj strömmingen. Lägg i plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga svalt 1 timme.
- Skala och koka potatis.
- Hetta upp en (grill-)panna utan matfett så att den ryker. Halstra strömmingen till brunsvart färg och så att den får blåsig yta. Vänd (dock inte för tidigt, skinnet lossnar).
- Ta ut smöret och skiva. Servera.
Kockens kommentar
Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)